WP-Plugins die je site opfleuren (updated)

Wat zou je WordPress site zijn zonder plugins? Plugins zijn kleine stukjes code dan wel applicaties wat een site kan uitbreiden of zelfs verbeteren. Er zijn inmiddels duizenden, misschien zelfs miljoenen, plugins ontworpen die net als WordPress zelf als open source beschikbaar zijn, maar er zijn ook veel ‘premium‘ plugins.

Bekijk voor de gein eens de plugin sectie van je selfhosted site.

Je zult er al naar gelang je behoefte een heleboel vinden. De meeste werken direct na installatie en activatie, voor sommige dien je de instellingen vooraf aan te passen.

Vooraf geef ik toch even een waarschuwing mee. Installeer niet onbeperkt plugins. Houd het geheel simpel en blijf onder de 20 (twintig) plugins. Want je wil ook een beetje oog houden op de performance en laadtijd van je site.

Sinds ik met WordPress werk heb ik veel plugins getest. Hieronder een lijst van de plugins die ik het meest bruikbaar vind:

Plugins gerelateerd aan de reactie-mogelijkheid

 1. Akismet:
  Akismet is een goede tool om spamreacties te voorkomen en wordt standaard meegeleverd met je WordPress installatie. Als je je aanmeldt voor je API-sleutel, kun je de betaalwaarde naar 0 schuiven, wat alleen geldt voor non-commerciële sites.
  Er zijn natuurlijk legio andere plugins beschikbaar, bijvoorbeeld: Antispam Bee, WP-recaptcha (blègh, hekel aan), WP-SpamShield Anti-Spam en Cleantalk Spam Protect en zie hier voor nog meer anti-spam plugins.
 2. Decent Comments:
  Gisteren ging ik op zoek naar een plugin die in een widget de reacties op je site laat zien, zonder mijn eigen reacties (als dank) daarop. Daartoe vond ik deze uitermate geschikte versie. Voorheen gebruikte ik altijd Better Recent Comments.
 3. Jetpack:
  Onder mijn reactieformulier staat steevast de mogelijkheid dat men zich kan abonneren op mijn reacties, alsook op mijn site. Dat vind ik wel de meest aangename feature van Jetpack, naast de ‘like’-mogelijkheid op zowel je posts als reacties. Hoewel men – vooral de webspecialisten onder ons – meent dat Jetpack je site vertraagt juist vanwege die vele features. Je kunt Jetpack met zo min mogelijk fratsen configureren.

Plugins om je blogcijfers te analyseren

 1. Insert Headers and footers:
  Stelt je in staat je Google Analytics (GA)-code in de footer code in te voeren, waarop deze plugin het benodigde script toevoegt aan je site. Via een aparte GA-app op bijvoorbeeld je smartphone kun je dan de statistieken bekijken. In die footer-code heb ik tevens het Newsharecounter-script ingezet, om te zien hoe vaak op Twitter gedeeld werd.
 2. NewStatPress:
  Deze plugin presenteert je inzichten in wie je site bezoekt, real time. Zelfs het aantal mensen dat jou leest via RSS en geeft aan wat je bezoekers opsnorren met zoekargumenten. Je zult dan weten waar bezoekers naar zoeken en wat ze vinden. Dat laatste kan je helpen gerichte artikelen te schrijven.

Plugins voor Social Media integratie

 1. Sociale Media-integratie:
  In Jetpack zit ook de mogelijkheid om berichten alsook pagina’s te delen door middel van kleine icoontjes onder je artikelen. Er zijn er veel van. Belangrijk is dat ze niet ten koste gaan van de laadtijd van je site.
 2. Externe like, badge en overige boxes van Social Media:
  Van bijvoorbeeld Facebook, Google Plus, Twitter en Instagram, die benut ik niet langer op mijn site. Om dat soort widgets op je site te laden, kost dat je eigen site aan snelheid en is dus efficiëntie niet gewaarborgd.

Ik bewandel nu even een zijpaadje

Tools weergave van je afbeelding bij een blogpost op Social Media

 1. Facebook Debug tool:
  Met behulp van deze Facebook-pagina kun je je blogpost opnieuw laten scrapen, zodat de juiste afbeelding bij je blogpost verschijnt, als je het wil delen op Facebook.
 2. Twitter card validator:
  Ook Twitter heeft zo’n card validator. Ik benut deze altijd als men een kleinere afbeelding wil van bijvoorbeeld 200px breed X 200px hoog, waartoe ik de codes zet in de plugin hierboven: Insert Headers and Footers.

En weer terug naar die handige plugins

Plugins voor zoekmachine-optimalisatie

 1. WP-PageNavi:
  Onderaan je blogpagina kun je – mits je theme dat ondersteunt – een wat geavanceerder pagina-link-structuur laten weergeven. Als je een child theme creërt, kun je de code in je templates zetten.
 2. WordPress SEO by Yoast:
  Deze plugin maakt het je erg makkelijk om je SEO-eisen per artikel of pagina goed in te stellen. De plugin staat erg hoog genoteerd als zijnde cruciaal voor een website.
  Maar ook qua Social Media is het erg handig om snel informatie toe te voegen aan je site, mocht je geen aparte plugin willen om zaken aan je header of footer toe te voegen.

Plugins die je site verfraaien

 1. PHP Everywhere:
  Met behulp van deze plugin kun je in posts, pagina’s en widgets PHP-codes plakken.
 2. Contact Form 7:
  Een contactformulier waarvan je de shortcode zowel in pagina’s als in widgets kunt zetten, wat wil je nog meer? Maar troost je, er zijn er nog meer.
 3. Related Content:
  Ook hiervoor zou je Jetpack kunnen gebruiken. Bij Premium themes wordt ‘gerelateerde inhoud’ vaak op een mooie wijze – toegespitst op de lay-out van je theme – toegevoegd, zoals bij deze theme die ik nu gebruik. Zie hier voor nog meer plugins in dit kader.
 4. Bulk Move:
  Ik kan me zo voorstellen dat je start met bloggen, categorieën en tags. En dat je na verloop van tijd even iets anders wil qua benoeming of indeling van die categorieën bijvoorbeeld. Dat kan met behulp van deze plugin.

Blogroll plugins

 1. HTML widget:
  Zowel in mijn sidebar als op mijn Over-mij pagina heb ik mijn favoriete leesvoer als in een Blogroll vermeld. Er zijn ook plugins voor, maar ja, elke toevoeging is er weer één.

Image Optimization plugins

 1. WP Smush:
  Op mijn computer heb ik tools als ImageOptim.app, ImageAlpha.app en iWinSoftImageConverter.app die ik kan gebruiken om de bestanden reeds vóór uploaden te verkleinen. WP Smushit zorgt er ook voor dat je media bestanden niet teveel ruimte innemen door ze reeds tijdens ’t uploaden te verkleinen in minder bytes. Er zijn naast Imsanity, nog veel meer plugins die dat doen.
 2. Quick Featured Images:
  Stel nou, dat je een standaard afbeelding wil bij blogposts met een specifieke categorie. Of je wil die in bulk aanpassen, dan kan dat heel simpel met deze plugin.

Veiligheidsplugins

 1. Verander WP-LOGIN.php:
  Om hackers op het verkeerde been te zetten heb ik mijn inlogpagina een andere naam gegeven via bovenstaande plugin.
 2. Really Simple SSL:
  Inmiddels heb ik mijn site qua SSL (httpS vóór je domeinnaam in de adresbalk van je browser) in de database op orde via deze tool gebracht. Daar zijn ook plugins voor, maar maak vooraf toch even een back-up van je site. Mocht je een straight forward oplossing willen dan is Really Simple SSL plugin misschien iets voor jou. Let wel, met deze plugin wordt per site-aanroep een extra actie verricht, wat ten koste gaat van de laadtijd van je site.
 3. Wordfence Security:
  Voor de veiligheid van je site en bijvoorbeeld het scannen van je site, zet ik altijd weer Wordfence in. Het is vooral handig dat het je kan melden dat er updates beschikbaar zijn. Bovendien vind ik hun nieuwsbrief altijd super interessant.

Tot zover

Ik besteed hier weinig aandacht aan plugins voor back-ups en caching, dat besef ik. Ik maak eens per drie maanden een back-up. Van caching heb ik geen hoge pet op, mag ik hier eerlijk stellen. En gebruik daartoe dan ook geen plugins.

Ik tel zo’n 18 plugins die ik heb ingezet, en waak ervoor niet boven de 20 uit te komen, omdat dat je site danig vertraagt.

Nog wat extra tips

 • Tip #1:
  Gebruik altijd plugins die in ontwikkeling zijn dan wel blijven.
 • Tip #2:
  Als er een update mogelijkheid wordt aangegeven kun je dat beter direct doen. Je wilt hackers immers niet de kans geven via een onbestemd achterdeurtje op je site binnen te komen.

Mocht je zelf nog een geweldig interessante plugin weten te melden, dan hoor ik dat natuurlijk altijd graag!

7 gedachten aan “WP-Plugins die je site opfleuren (updated)”

  1. @Paul: Mooi… Het werkt, zie ik?! De beste statistieken worden nog altijd via je webhost verstrekt. Weet alleen niet welke jouw webhost meegeeft?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: