Ziel

Ik ben oprecht van mening dat ieder mens en alle dieren biseksueel geaard zijn. Dat schijnt een nogal gewaagde uitspraak te zijn, want de meeste mensen kijken me sprakeloos aan, als ik dat al meld. Ik denk dat, omdat je je te allen tijde plotseling weergaloos aangetrokken kunt voelen jegens alle geslachten. Ligt dat dan aan de fysieke verschijning van die ander? Nee, ik denk dat er iets diepzinnigers gaande is, het is warempel die ziel die je ontmoet in de poppetjes van de ogen van die ander.

Een voorbeeld van zo’n ziel

Mijn moeder heeft een Shitzu als hondje, dat heb ik meen ik al eerder geuit op dit blog. Het beestje is dit jaar veertien jaar oud geworden, wat een behoorlijke leeftijd is voor zo’n typisch klein rashondje. Ze (ja zij, niet hij!) is inmiddels vrijwel blind en doof. En het is vanwege haar dat vakanties worden uitgesteld, want moederlief vindt het onoorbaar haar op deze leeftijd even elders te stallen als zij doodleuk elders vertoeft. Ik snap dat.

Zo verbaas ik me altijd oprecht, als mensen die geen huisdieren houden zich haast niet kunnen voorstellen wat jouw relatie tot je favoriete pet is. Kan zijn. Voor ons heeft het beestje als ingelijfd familielid, zoveel waarde en vinden we het hoogst normaal dat zij onze liefde nodig heeft. Voor zolang dat nog zal duren. Helaas duurt zo’n beestenleven te kort. Wat mij betreft mag dat best langer duren. Ik kan me dan ook goed voorstellen, dat je zo’n huisdier zou willen klonen. En niet één keer, maar gedurende de rest van je eigen bestaan.

Wat ik maar probeer te vertellen

Want als ik een blik werp op dat beest, wat voor anderen wellicht onbegrijpelijk is, zie ik niet langer de vorm van een beest. Ik zie een ziel. Een verwante. Een karakter. Een levenswaardig object dat net zo’n ongeëvenaard gelijkwaardig bestaan verdient als bijvoorbeeld eens mensenkind of volwassene.

Net alsof het eigen is

Kan ook een ander mens als ziel een bepaalde betekenis krijgen. Ik stelde me al jong daarvoor open, want het leek me als kind al meer dan normaal dat alle mensen – ongeacht hun geslacht – een bepaalde binding met elkaar kunnen krijgen. Dat is die ontmoeting der zielen. Zolang je je eigen ziel daar maar voor open stelt…

4 gedachten aan “Ziel”

  1. Dat je binding hebt met zowel het andere als hetzelfde geslacht of zelfs met een ander soort heeft toch niks met seks en romantiek te maken? In biseksueel zit het woord seksueel en dat betekend dus dat jij je seksueel aangetrokken voelt tot zowel het zelfde als het andere geslacht.
    Ik snap wat jij probeert te zeggen/ duidelijk te maken, maar om dat te vergelijken met biseksuele geaardheid vind ik dat jij daardoor de plank behoorlijk mis slaat en dat dus helaas jouw goed bedoelde en pure liefdevolle boodschap niet goed aan komt bij andere mensen. Ik zou het persoonlijk eerder ‘universele liefde’ noemen. Ik denk dat dan meer mensen jou minder raar aankijken.

  2. ik ben het helemaal met de strekking van de woorden van vleer eens en heb natuurlijk ook gelezen dat een dergelijke reactie jou totaal niet boeit. desondanks toch ook maar die van mij; ik wil je wel even uit de droom helpen voor wat betreft je overtuiging dat ieder mens biseksueel is, je zit er naast. ikzelf bjjvoorbeeld ben dat absoluut niet, en ik hecht er zeer je dit even te laten weten. voor anderen wil ik niet spreken en dat zou jij ook niet moeten doen, want dat kun je niet.
    en of dat jou verder boeit of niet boeit mij dan weer niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: