4 dingen die je zelf kunt doen om klimaatveranderingen te bestrijden

Dat artikel las ik vanmorgen op de BBC. Ik dacht nog, 4 maar? Is dat alles? Want als ik mijn steentje kan bijdragen, dan doe ik dat vanzelfsprekend heel graag.

Wat kan ik bijdragen?

 1. Isoleer je huis
  Mijn huis ofwel appartement is vrij goed geïsoleerd. Al heb ik dan het afgelopen jaar niet kunnen voorkomen dat ik een peperdure energierekening kreeg, dit terwijl ik van boven en onderen goed doorverwarmd word. Dat ligt ook ongetwijfeld aan de oude CV-ketels die in dit complex vervangen dienen te worden. En wellicht dat ik afgelopen coronaperiode toch meer aan huis gekluisterd was. Mijn ramen zijn allemaal van dubbel glas. Check. Done.
 2. Voorkom zoveel mogelijk voedsel weg te gooien en eet zo min mogelijk rood vlees
  Inderdaad is dit een puntje van zorg voor mij persoonlijk, ik gooi veel overvloedig voedsel weg. Dat ligt deels aan de giga-verpakkingen die nog steeds verkocht worden in de super, maar ik zou wellicht nog meer kunnen invriezen en louter inkopen op wat ik geheid wel eten zal. Al eet ik dan bitter weinig rood vlees, want echt, zo dol ben ik niet op vlees. Het is voornamelijk licht vlees, zoals kip, wat ik dan wel nuttig. Check. Ik zal hier aandacht aan schenken.
 3. Rijd minder, vlieg minder
  Ik ben wat lui, deel samen met di Mamma een auto. Ik moet meer fietsen, al lag dit de afgelopen periode aan mijn gammele knie die ietwat kapot was na een valpartij in het zwembad. Vliegen doe ik niet, en kan de keren dat ik heb gevlogen nog op 1 hand tellen. Het scheelt dat ik zuinig moet leven, en vakantie eigenlijk geen optie is. Check. Meer aandacht voor mijn fiets, op dagelijkse basis.
 4. Denk na eer je iets aanschaft
  Ook qua kleding koop ik eigenlijk alles nieuw, dat is omdat ik pretendeer dat mijn ietwat grote maat niet beschikbaar is in kringloopwinkels. Want hee, ik vind het wel fijn om te struinen door zo’n secondhandstore, en leuke combinaties te visualiseren. Maar ook zelf kleding wegdoen, wat in het kader van een tweede leven nog een functie zou kunnen hebben. En of mijn wasmachine na 15 jaar nog wel zo efficiënt werkt? Ook hier moet mijn onverdeelde aandacht naar toe. Check.

En jij, wat doe jij in dit kader?

Leven kan zo simpel, als je maar precies weet wat de clou behelst. Ik denk dat als we met z’n allen een klein beetje aandacht schenken aan bovengenoemde punten, we al een heel eind komen. Tot die tijd blijft het werken aan verbeteringen, elke dag opnieuw.

2 gedachten aan “4 dingen die je zelf kunt doen om klimaatveranderingen te bestrijden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: