Betreden op eigen risico

Een kat die verderop schijnbaar lui ligt te pitten, netjes in zijn mand. En een andere poes die languit op haar rug gespreid ligt, voor dood. Zoals het mijn feline vriendjes nu eenmaal betaamt. Echter, niets ontgaat hem. Of haar.

Ik zag het gebeuren; mijn hordeur met kippengaas laat genoeg ruimte over voor allerhande invliegende insecten. En mijn balkondeur staat deze heerlijke zomer meestentijds wijd open, ook voor het soort vlieg, mug, wesp, ja en zelfs binnenwandelende spinnen. Ze zijn echter bij lange na niet genoeg voorbereid op wat er dan geschiedt.

Als zo’n insect dan schijnbaar even onschuldig hier binnenvliegt, krijgt het te maken met een doodseskader van heb ik jou daar. Mijn vliegenmepper doet het ze, heus waar, niet na. Bij lange na niet.

De kat wordt de insect gewaar, springt levendig als nooit tevoren op en deelt klappen uit. Enkele. Maar altijd gericht op raken. Terwijl die vlieg in doodsnood of de wesp met zijn angel reeds klaar ligt te kronkelen, en steeds weer die poging waagt om toch nog weg te kunnen vluchten, krijgt het steeds – wreed en meedogenloos – kleine klapjes te verwerken. Dat spel duurt soms ├║ren. Terwijl dat insect zich soms niet eens meer bewegen kan. Het lijkt een bron van vermaak voor mijn katten. Een godsgruwelijk barbaars soort van vermaak wat ik meestal niet al te lang wil laten duren. Ik spoel de gehavende insect dan – bij wijze van genade – maar snel door het toilet.

‘Als het dan toch dood moet, doe het dan snel en pijnloos!’, spreek ik mijn katten meermaals vermanend toe.

Maar dan geven ze weer dat lieve koppie, en strelen ze mijn handen, zodat mijn hart weer eens wordt aangesproken op die verrekte verliefdheid op dat lenige en venijnige feline ras. En goh! Wie ben ik dan, om niet te vergeten en ze niet te vergeven dat mijn huis al die jaren insectvrij blijft?

2 gedachten aan “Betreden op eigen risico”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: