Bloggers schrijven blogposts

Al mijn hele leven ben en blijf ik dat buitenbeentje. Reeds als kind bezat ik zo’n dwarse natuur. En ik ben er maar wat trots op, ja dat ook. Soms is dat recalcitrante niet te harden, soms is dat ook gewoon – doodgewoon – leuk. Ik wil ook een beetje buiten de groep vallen, juist omdat ik geloof dat er binnen een groep maar al te vaak ‘ja’ wordt geknikt richting de toegestane groepsgenoten. En niet ‘nee’, waar dat ‘nee’ zou moeten zijn. Terwijl dat laatste nadrukkelijk wel geldt voor buitenbeentjes natuurlijk, en diegenen die het toevallig een keer niet met de mensen binnen de groep eens zijn.

Het valt me op, dat sommige bloggers tegenwoordig ‘artikelen’ schrijven, althans zo noemen zij hun zielenroerselen zelf, en zo werd ik na mijn vraag waarom het woord artikel zo vaak gebezigd wordt, er – wat wrevelig – op gewezen dat een artikel ook een blogpost kan zijn. Punt.

En dat ik niet moet zeuren over welk naampje het beestje krijgt. Ik stelde een vraag, met een suggestieve lading weliswaar, want hoe ‘interessant doen we eigenlijk als bloggers?’ en ‘hoe duur wil je jezelf verkopen?’

Mijn punt is, we zijn bloggers, niets meer of minder. En er is geen lift naar succes, je zult – hoe dan ook – de trap moeten nemen.

Nu valt het me inderdaad op, dat als je als blogger een aanbod krijgt om de commercie in te gaan, de vraag meestal is of je ‘artikelen’ willen schrijven of plaatsen met die commerciële lading. Zo krijg jij als blogger natuurlijk een giga-veer in je reet. En ben je misschien bereid in zee te gaan met zo’n bedrijf. Maarrrrr… wat mij betreft is dat een soort van vleierij. En eentje waar ik niet in wil trappen. Edoch, ik geef toe, da’s mijn heel persoonlijke insteek en het constant ondervragen van mijn eigen integriteit…

5 gedachten aan “Bloggers schrijven blogposts”

 1. Ik vind post in de vorm van bericht ook een anglicisme en heb het liever over een (blog-)bericht of een stukje. Sommigen noemen een blogbericht een blog(je), maar dat is erg onhandig. Voor mij is een blog de plek waar ik mijn blogberichten plaats.

  Met artikel heb ik ook geen problemen alhoewel ik dat woord eerder gebruik als krantenartikel of gewoon voor een gummetje bij de Hema.

 2. Voor artikelen heb ik ook al een paar keer vriendelijk bedankt. Ik schrijf stukjes. Maar ja, als menuoptie vind ik dat nou ook weer niet alles hebben. Pas nog zelf het woord columns vervangen door cursiefjes. Ik heb er ook moeite mee zoals je ziet. 🙂

 3. Ik gebruik de woorden ‘blogpost’, ‘blogbericht’ of ‘artikel’ door elkaar heen. Soms ook ‘stukje’ of een ander synoniem. Ligt eraan welk woord het beste ligt in een bepaalde zin, of waar ik op dat moment gewoon zin in heb. Geen van deze woorden zijn in mijn ogen fout, dus ik vind dat iedereen lekker mag schrijven wat ze willen 😉

 4. Het is jouw blog(post-artikel-stuk-column). De keuze ligt bij de schrijver waar een blog in zijn geheel heen gaat. Voor de een is dat commercieel, voor de ander als een online dagboek, weer een ander anti-commercieel. Het belangrijkste in mijn ogen is, dat je jezelf kan vinden je blog, waar je eerlijk bent naar jezelf en je lezer.

 5. Goedemorgen allemaal… en hartelijk dank voor jullie reacties!

  Natuurlijk is dit ‘mijn’ gevoel met betrekking tot het woord ‘artikel’. Het woord komt op mij wat pretentieus over… Maarrrrr… jullie hebben helemaal gelijk als je zegt dat men dat voor zichzelf moet kunnen bepalen.

  Fijne dag, nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: