Change management gone wrong

Bijna verdwaalde ik zelf ook in hogere management sferen. Ik volgde de opleidingen immers al. Echter, qua insteek, zonder me te hoeven bekwamen in het kunstje van een bedrijf, verloor ik al snel mijn interesse in de materie. En dat is achteraf bezien maar goed ook. Tijdens die opleidingen pas ontdekte ik, dat ik mezelf eerder een specialist wil benoemen, dan een generalist.

De laatste vijftig jaar heeft de wereld immers die kentering van dichtbij mogen aanschouwen. We gingen van kwaliteitsmaatschappij naar een systeem wat nu nog steeds wordt geregeld door economische specialisten en verander-management piepels. Met andere woorden, het geld regeert ons, terwijl die piepels nog maar weinig ‘verbonden’ zijn met de diensten die hun bedrijf of organisatie leveren.

Dat uit zich met name in bepaalde sectoren. In de zorg, waar men hogerop rijkelijk is toebedeeld en onderop: waar er handjes tekort komen. Geen wonder, het management snoept al de loonsegmenten wel op, en bedient zich van bonussen waar de pati├źnten nauwelijks hun voordeel mee kunnen behalen. Dat uit zich ook in de bouw, want er is haast geen goede timmerman of gedegen stucadoor meer te vinden, tenzij je ze zoekt in Polen. En dat doet men. Zwart.

Iedereen wil hogerop, iedereen studeert tegenwoordig. En natuurlijk is het logisch, dat men zich met een beetje intelligentie bekwaamt in de hogere sferen. En uiteindelijk de job krijgt, die men ambieert. Met die les zijn we immers groot gebracht: ‘Je mag worden wat je wil, als je er maar iets voor over hebt en doet!’ Zo van: ‘een slimme … is op zijn toekomst voorbereid’. Dat hoeft mijns inziens niet noodzakelijk toegespitst te worden op een meisje, maar nee, natuurlijk niet.

Toch vind ik het persoonlijk zo jammer, dat men zo weinig ambitie heeft tegenwoordig om een gedegen specialisme na te streven. We hebben dat verander (change) management wel genoeg van dichtbij gezien, immers, om er nog een zinnige economie van te kunnen brouwen. Het wordt weer tijd dat we de generalisaties achter ons laten, en ons weer richten op onze kwaliteiten en specialismen.

Al lijkt men nog veel te huiverig om terug te switchen naar waar we als mens goed in zijn, oorspronkelijk. Ik persoonlijk, zou eerder bang worden als men niets met deze wijsheid zou doen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: