De arme ziel, maar hij remt toch maar weer

Vandaag was de dag. De auto moest door de APK. En ik kan ’t niet helpen maar ben dan toch altijd lichtelijk nerveus. Hij rijdt immers. Goed en snel. Al zeg ik ’t zelf, zijn vurigheid heb ik niet voor niets afgedwongen. Maar ach, ’t is zo’n klein ding. Een KIA Picantootje maar. Zo’n klein mormel die bij het stoplicht altijd de anderen net te snel af is. Ik noem ‘m niet voor niets: ‘Speedy’.

Maar als ze dan al die remtesten uitvoeren, hij omhoog gekrikt wordt, dan zit ik als ’t ware te bidden voor zijn ziel. Want die heeft hij. Absoluut. Want stel je voor, hij doet ’t toch niet zo goed als dat ik dacht? Stel je voor, dat hij met die 33.000 km op de teller toch een te zwaar leven heeft moeten leiden (of lijden). Wat als ik nu eens te veel van hem heb geëist? Al die tien jaren. Wat als hij definitief wordt opgegeven? Of dat er iets aan mankeren zal, wat ik toch stiekem heb gemist al die tijd, omdat hij – net als ik – zo graag wil?

En dan na zo’n twintig minuten komt het verlossende antwoord. De remblokjes vóór moeten nu toch echt worden vervangen. En hij mag nu toch ook wel eens een kleine beurt, met wat ververste olie en andere vloeiende middelen. En ach, dan gun ik ’t ‘m van harte. Kúnnen remmen is immers wel zo’n dingetje, dat moet ‘ie blijven kunnen doen. Al was ’t maar voor de veiligheid van die ander, ook. Nog niet eens louter voor mezelf.

Maar ondertussen zie ik dan auto na auto door die verrekte APK heen gaan. Wat een business, is dat. Zou het zelf voor geen goud willen doen, hoor. Met die zwarte handen elke dag, opnieuw. Maar met genoegen zit ik daar dus nog een uurtje extra te vertoeven, in dat APK-keuringsstation, totdat hij weer de straat op mag. Gekeurd en al.

Tot volgend jaar maar weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: