Die leegte na de aanschaf

Ben ik toch maar mooi heelhuids voorbij die Black Friday en Cyber Monday mania gescheurd. Met alle respect voor de Middenstand, maar de laatste tijd overvalt me zo’n leegte als ik al iets (duurs) heb aangeschaft. Ik kijk er eens naar, ik speel er wat mee, en vervolgens, tja, dan staat het daar maar te staan. En dan overvalt me plots die leegte, nadien.

De volgende vraag rijst dan op: had ik het dan wel echt nodig? Of was het pure verspilzucht? Was het zo’n typisch hebbeding? Waarom gaf ik dat geld uit, als ik me achteraf verbaas over het nut ervan?

Ik word sowieso zo langzamerhand wat kribbig van al die advertenties online. En de cookies die je computer opslaat, zodra je op zo’n ad klikt.

Gedurende de afgelopen maanden heb ik van die schoenen aangeschaft, online. Ik klikte op zo’n advertentie via Facebook. Je-weet-wel, die laarsjes waarover zo’n webshop roept, dat ze zo heerlijk comfortabel zullen wandelen. NOT. Dat, nog naast het feit dat ik al binnen drie dagen ongeduldig werd en de levertijd precies een maand duurde. Tel uit je winst. Ik kreeg meermaals dat gevoel dat ik genept werd, want eerst betalen natuurlijk en dan maar afwachten of het inderdaad zal worden geleverd. Maar gelukkig bleek achteraf dat ik gerust weer kon ademhalen. Ik ben inmiddels wel wat voorzichtiger geworden met online kopen.

Ow, ik heb toch wel iets gekocht, dit weekend. Een lampje. Een doodgewoon lampje. En ik begaf me daarvoor naar een kei-echte specialist in de stad. Stond die beste man zijn potentiële klanten met behulp van een tekening uit te leggen hoe elektra – een groepenkast – aan te sluiten. Waarna die klanten bedankten voor de informatie en de groepenkast waarschijnlijk online zouden aanschaffen, want niet bij hem. Op dat moment suprême. Hij deelde me dat na hun vertrek wat korzelig mee, waarna ik hem adviseerde om zijn expertise niet langer gratis te verschaffen. Maar ja, wat moet je als rechtgeaarde winkelier?

Soms vraag ik me wel eens af, waar dat toch heen moet met al die diversiteit aan producten. En de beschikbaarheid ervan. En de leegte die het toch steeds weer zal achterlaten bij de afnemers.

Inderdaad, voor hetzelfde geld koop je (liever) niets… (Loesje.nl)

4 gedachten aan “Die leegte na de aanschaf”

  1. Een vriendin van mij heeft winkel in (oa) galakleding. Daar gebeurt het ook regelmatig dat zij voor een klant letterlijk en figuurlijk alles uit de kast trekt, waarna de klant thuis online de jurk voor €2 minder dan bij haar in de winkel, bestelt.

    Ik probeer zo mijn mogelijk online te shoppen. Dit jaar is mij dat best wel heel erg goed gelukt, al zeg ik het zelf. Minimaliseren is het woord. Afstand doen van je spullen, afstand nemen van mogelijk nieuwe aanschaffen. De meeste gadgets zijn slechts dat. Gadgets. Leuk maar niet noodzakelijk.

  2. Ik heb ook steeds minder trek in aankopen doen. Ook vanwege dat lege gevoel. Laatst voor het eerst weer in tijden iets echt gekocht (een koptelefoon met noise cancelling) en daar eerst weken over nagedacht. Toen gewacht tot Black Friday alwaar dezelfde koptelefoon ineens 20 euro duurder was, dus uiteindelijk gewoon bij een winkel zónder Black Friday aanbiedingen gekocht.
    Wat bij mij ook helpt als je iets nutteloos wilt kopen: eerst een kwartier met wat je wilt kopen door de winkel lopen en na een kwartier is het nieuwe er alweer af en is de behoefte van het kopen ineens weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: