Doet jouw webstek z’n werk?

‘Als ik een nieuwe theme installeer is dan al mijn content weg?’ is een veel gehoorde vraag de laatste tijd. Het antwoord voor een site met WordPress(.org) als content management systeem (CMS) op eigen domein is nee. WordPress benut een achterliggende database waarin alle blogposts, pagina’s en bijvoorbeeld zelfs je theme-settings worden opgeslagen, maar wel separaat van elkaar.

Waar let ik op bij het zoeken van een nieuwe theme

‘Waar moet ik op letten als ik een nieuwe WP-theme opzoek?’ is de volgende vraag. Dat is natuurlijk de grote hamvraag. ‘Wat wil je zelf?’ is daarop mijn vraag weer. Ga er eens rustig voor zitten. Maak een tekening van wat je graag zou zien voor je site. Houd dat vast en neem dan de tijd om een goed design op te snorren wat daaraan het meest voldoet. Ik ken teveel mensen die toch spontaan voor een andere lay-out kiezen omdat ze die mooi vinden – in eerste instantie – maar achteraf toch spijt krijgen.

Je kunt me geen groter plezier doen – en niet in het minst ook jezelf – als je zoekt op ‘responsive’ (geschikt voor desktop, tablet en smartphones) themes. Je zult het vast niet gemist hebben dat Google per 21 april a.s. Mobilegeddon inzet.

Daarnaast vind ik een overzichtelijk menu ook niet onappetijtelijk. En dan vind ik het helemaal geen probleem als je je menu inricht met al je categorieën in plaats van pagina’s.

Een derde vereiste vind ik dat je als je alom vertegenwoordigd bent op Sociale Media je site daarop toespitst met icoontjes die leiden naar jouw accounts of waarmee men kan delen op de diverse kanalen.

Gebruik niet teveel commerciële toeters en bellen, zoals advertenties, want dat stoot af. En dan doel ik met name op die schreeuwerige pop-ups waarin weer eens een nieuwsbrief wordt aanbevolen. Daarnaast kan het je een penalty door Google opleveren.

Een volgend advies om eens heel drastisch te registreren hoe snel je site zal laden met dat theme.

Hoe optimaliseer ik mijn website

Er zijn diverse tools online die je site kunnen evalueren qua laadtijd zodat je je site kunt optimaliseren. Denk PageSpeed Insights, GTMetrix.com en Tools.pingdom.com. Alledrie hechten ze belang aan weer andere zaken waar je aandacht aan kan besteden. Mijn voorkeur gaat uit naar GTMetrix.com omdat er vandaar uit meer focus ligt op realistischere aanbevelingen om je site te verbeteren.

Hoe hoog scoort je site qua laadtijd?

De felbegeerde A-status (bij GTMetrix.com) heb ik bereikt door 1 plugin qua cache in te zetten, namelijk: W3 Total Cache. Met de cache van een site wordt een versie van je site opgeslagen in je browser. Er zijn diverse cache plugins, maar ik ondervond eigenlijk altijd een probleem met de statistieken achteraf. Bij deze W3 Total Cache plugin heb ik vrijwel alles aangevinkt wat er aan te vinken valt in de instellingen. Maar ook deze viel me uiteindelijk tegen, puur omdat ik geen zicht heb op mijn statistieken. Ja, ik ben zo’n freak.

Beperk het aantal posts op de voorpagina

En houd het aantal op een maximum van 5.

Heb jij nog tips waarop je zelf let bij het speuren naar je perfecte theme? Of anderszins tips voor het onderhoud van je site? Ik lees ze weer graag in de reacties…

3 gedachten aan “Doet jouw webstek z’n werk?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: