Een ode aan goede buren

Ben opgegroeid in een buurt waar men elkaar kende. En waar men nog veel voor elkaar betekende. Niet dat we bij elkaar op schoot zaten, dat hoefde ook helegaar niet. Maar we wisten van de hoed en de rand. We wisten wat we aan elkaar hadden en dat we in tijden van nood op elkaar konden rekenen.

Ik ben een poosje verdwenen uit die buurt en kwam toen terug om naast mijn broer boven de zaak van mijn ouders te wonen. Dat heb ik geweten. Elk bezoek van ‘een man’ werd steevast gerapporteerd de volgende dag aan mijn nietsvermoedende vader als hij in de winkel stond. Als ik een avondje ging stappen, kreeg hij ook dan de volgende dag steevast een kort verslagje van mijn stapcapriolen in het Haarlemse dat weekend.

Tegenwoordig woon ik in een flat, of appartement, zo je het noemen wil. En hier is er een veelvuldige wisseling van de wacht. Er is een poosje geweest dat als ik in de lift stond met buren er geen boeh of bah werd gedeeld. Gelukkig is die mentaliteit tegenwoordig wel anders. Iedereen is weer wat nieuwsgieriger naar elkaar. Iedereen lijkt weer wat interesse te tonen in die ander. En er is ruimte voor wat vriendelijke én medemenselijke status-updates.

Soms sta je een stief kwartiertje te wachten op een lift, zelfs, als blijkt dat men de deur bezet houdt om even een spontane bij-klets te doen. Ik houd daarvan.

Soms hoor ik buren klagen over het vele geklus tijdens de weekeinden, maar ikzelf voel me altijd veilig en geborgen om te weten dat elders ook mensen in het pandje gezellig ‘bezig’ zijn. Zo ook als er wel eens wat te harde muziek klinkt met een feestje ergens. Of bij het geluid van kinderen die hier buiten aan het ‘foeballen zijn’.

Dat is wat mij betreft een stukje sociale zekerheid. En dat gevoel van thuiskomen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: