Het oog wil wat

Ongeveer een jaar geleden zag ik deze – huidige – lay-out op Themeforest.net staan en raakte op slag verliefd. Helaas was het in die fase louter een HTML-design en nog niet geschikt voor WordPress. Dus ik wachtte af. En nog even. Maar niets. Noppes. Nada. Dus trok ik die stoute schoenen maar aan en ging zelf aan de slag.

In eerste instantie heb je dan een opzet nodig, die vond ik in: Underscores.me, waar je ook je theme al een naam kunt geven en vervolgens kunt downloaden. Erg handig. Er zijn legio van dat soort opzetjes te vinden via het wereldwijde web, dus mocht je ook van plan zijn er zelf een draai aan te geven, dan is dat beslist een uitkomst.

Terwijl ik wat ging wroeten in de originele lay-out, waarbij ik alles kopieerde en stal (?!) wat ik dacht nodig te hebben, kwam ik beslist een heel eind, maar ging stuk op Javascript tools. En na een paar dagen besloot ik toch de HTML template maar aan te schaffen, om dat soort zaken op te lossen. En dat is prachtig gelukt. Al zeg ik het zelf. Hahaha.

Plugin perikelen

Omdat ik hoe dan ook overal lees dat de Jetpack plugin en sommige andere plugins als Slim Stat, de laadtijd van je site niet erg positief beïnvloeden, besloot ik deze voorgoed uit te schakelen. Als soort van test. Ik gebruik nu diverse plugins als Contact Form 7 voor natuurlijk – het woord zegt het al – een contactformulier, en Postmatic Basic zodat men zich kan abonneren op posts en reacties.

Voor de overige widgets die ik altijd gebruikte, zoals populaire posts – in de footer van deze site -, en gerelateerde berichten – onder de individuele posts – wilde ik niet weer een plugin inzetten. Ik probeer te allen tijde te voorkomen dat mijn totale hoeveelheid aan plugins boven de twintig komt, in verband met – juist – weer die verrekte laadtijd. Dus zocht ik via het Internet naar geschikte PHP-scripts (WP-queries) die ervoor zorgen dat zulks binnen deze theme werkt.

Voor de statistieken ging ik uiteindelijk overboord. In het verleden had ik namelijk niet zo’n goede ervaringen met Google Analytics. Dus snorde ik een goed artikel op, waarin de instellingen goed werden uitgelegd. Voor Google Analytics gebruik ik liefst twee plugins, te weten: Google Analytics by Monster Insights en Google Analytics Dashboard voor WP.

In Chrome browser kun je trouwens een extensie inzetten, zodat je continu op de hoogte blijft van je statistieken. Op mijn smartphone staat de app Google Analytics.

Daarnaast gebruik ik nog altijd het eeuwenoude BBclone om me – real time – te laten informeren over mijn statistieken. Altijd leuk om te weten wat men interessant vindt.

Laadtijd verbeteringen

Met betrekking tot de laadtijd was ik niet zo te spreken over eerdere ervaringen met W3 Total Cache, want prompt kon ik toen mijn BBclone stats niet meer volgen, die bleef stil staan, juist vanwege die caching. Ik heb me daarom verdiept in wat andere cache plugins. En kwam uiteindelijk uit op WP Fastest Cache. En echt… ik kan wel stellen dat ik aangenaam verrast ben door de resultaten en het feit dat ik BBclone nog steeds kan gebruiken, zonder nare caching side effects.

Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen, als lezer. Dus schroom niet om een reactie achter te laten.

4 gedachten aan “Het oog wil wat”

  1. Ik ben toch aardig wat jaartjes bezig op het gebied van webdesign, vanaf de tijd dat het nog ‘homepage’ heette (Ik programmeerde toen nog met MS Frontpage. Verder dan een beetje HTML heb ik me er nooit zo in verdiept als jij blijkbaar hebt gedaan. Het heeft je wel een mooie website opgeleverd, toch moet je ervoor waken dat het uiterlijk niet ten koste van de functionaliteit gaat. Maar jij hebt een goede balans gevonden.
    Ik hou het wel bij mijn kant-en-klare, gratis (!) WordPress thema’s.

    1. @Paul: Het blijft een leuke bezigheid, hè? En troost je, ben ook in het prille begin gestart met MS FrontPage. Was echter never nooit niet content met de lay-outs die we voorgeschoteld kregen. En dat nog steeds niet. Hahaha. Voor het overige, ik wik en weeg nog steeds tussen al te veel afbeeldingen in mijn blogposts. Eigenlijk liever niet, omdat de bedoeling van deze site is, dat de content wordt gelezen. Maar ja, heb het zonder afbeeldingen geprobeerd en dan is de uitstraling me iets te duf… 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: