Het is zó makkelijk om negatief te zijn

Dáár, toch nog een goed voornemen. Ergens een vreemde snuiter ik, want soms erg positief als ik best wat pessimistischer mag zijn. En soms te negatief waar anderen weer optimistischer zouden zijn. Je kunt het nooit raden immers.

Waar ik het eigenlijk even over willen hebben met je is dat het wel zo makkelijk is om in het negatieve te blijven hangen. En dan doel ik met name op vooroordelen ten aanzien van andere mensen. Of jezelf een mening vormen die je continu voor ogen blijft houden.

Ik vind voor mezelf dat ik best wat ‘liever’ mag zijn. Wat meer begrip mag tonen. Ik vind dat ik meer moet proberen een soortement van inlevingsvermogen tot stand te brengen. En dat allemaal vanuit het oogpunt dat we allemaal alleen ‘maar’ mens zijn.

Omgaan met (andere) mensen is (nog) een hele Kunst.

Dát laatste had eigenlijk de titel van deze blogpost moeten zijn.

Die Kunst wil ik terdege onder de knie krijgen. Ik realiseer me dat daar twee partijen voor benodigd zijn die allebei openstaan voor geven en nemen. Het lijkt wel een cursusje Communicatie die ik hier weggeef, maar niets is minder waar. Het leven is immers niet te leven vanaf dat eilandje wat je om jezelf heen creëert. We leven allemaal op een verdomd groot eiland en iedereen heeft er z’n eigen dobber aan om niet te verzuipen.

Wat me weer doet denken aan de quote:

Be kind to people and don’t judge, for you do not know what demons they carry and what battles they are fighting.

Punt is dat ik de afgelopen jaren eerst moest leren om te gaan met mezelf. Een verhouding met jezelf, of van jezelf (leren) houden is het ultieme geluk wat je jezelf kunt schenken. Een nog groter geluk acht ik het als je (ook) kunt omgaan met die ander. Pas als je die ander ook kunt omhelzen als zijnde jezelf of eigen, dan pas is je geluk compleet.

Jeetje, is dat niet een schitterende perceptie zo ’s morgens vroeg? Ik sta bijna versteld van mezelf…

11 gedachten aan “Het is zó makkelijk om negatief te zijn”

  1. Ver voor het blogtijdperk heb ik deze fase meegemaakt. Van mezelf houden vind ik niet belangrijk, voor je het weet mondt dit uit in narcisme met een hele grote selfiestick. Maar goed met jezelf kunnen opschieten is wel heel belangrijk. Dwz goed naar jezelf lusteren en objectief naar jezelf kijken en niet steeds toneelstukjes spelen met rollen waarvan je denkt dat anderen dat leuk vinden. Dat laatste is nooit helemaal uit te bannen, maar volgens mij is het me voldoende gelukt.

    Wat me ook al jaren opvalt is dat de meeste mensen het met elkaar op hebben en goed willen doen. Maar dat de een een andere oplossing aanhangt dan de ander en dat ze daar dan ruzie over krijgen. Zeg maar plus keer plus is min. Ze verzamelen dan mensen om zich heen of sluiten zich bij anderen aan die er net zo over denken en voor je het weet heb je 2 grote kampen en een oorlog. Gebeurt natuurlijk ook in het klein binnen families of op het werk.

    Je kan dat voorkomen door echt na te gaan waarom een ander een andere oplossing heeft en of je er op die manier ook niet kan komen. Zo geef ik dus liever een ander zijn/haar zin dan dat er een halfbakken compromis wordt gesloten waar beide een rotgevoel aan overhouden.

  2. Mooi Irene, en ik geloof inderdaad dat als je een goede verstandhouding met jezelf hebt, dat je dan veel beter in staat bent om echt een relatie of vriendschap met anderen aan te gaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: