Hoe de blogosphere op 4 cruciale punten is veranderd

Wisten jullie dat ik mijn eerste schreden op het blogpad reeds in 2002 zette? En dat er sindsdien ‘gelukkig’ veel is veranderd, dat moge duidelijk zijn. Destijds waren er de linkdumperts die soort van een haat-/liefdesverhouding koesterden jegens de lifebloggers. Ik werkte toen nog gewoon met HTML/CSS en gebruikte een code om het reactieformulier te integreren. Niks content management systemen als WordPress, allemaal hand-made work. Dat alleen al zorgde voor grote trots op jouw eigen stukje blogpost op het wereldwijde web.

Hoe is de blogosphere nu wezenlijk veranderd?

 1. Blog niches galore
  Er zijn zoveel niches bijgekomen dat inmiddels over elk onderwerp van het leven wel een blog bestaat. Zoveel zelfs dat je hoog moet inzetten en een beetje mazzel moet hebben om boven dat maaiveld uit te komen. Voor sommigen is dat wel okee, maar voor anderen die beslist een vinger in de pap willen, betekent het dat je vooral goede content moet neerzetten wil je er bovenuit springen. En ook om nog gedeeld te worden via Sociale Media.
 2. Blogs als informatie-kapstok
  Een beetje blog, tegenwoordig, strooit kwistig met tips & trucs. Zelfs als die elders op het Internet reeds lang zijn neergezet. Nochtans schijnt iedereen tegenwoordig opnieuw het wiel te willen uitvinden.
 3. Professionaliteit in blogs
  Onlangs deed ik mee aan een sessie van #Blogpraat. En viel ik zowat – terwijl grote tranen van mijn wangen biggelden, hetzij van tranen dan wel van het lachen – van mijn stoel omdat een professionele blogger onze ‘gratis content’ als een verwijt zag.
 4. De wijze van reageren
  Ook qua reageren is er veel veranderd. Vroeger kon je nog afgefikt worden, als in ‘flamen‘, als men vond dat je blogpost rijp was voor de prullenbak. Waar ik het tegenwoordig wat jammer vind als men al té poeslief en aardig reageert en niet ook eens een constructief onderbouwde reactie achterlaat. Zonder dat je het advies krijgt om liefst bij de criticaster zelf een workshop te volgen. Then again, misschien is men zich meer bewust van de mogelijkheid om anderen in hun waarde te laten en elders vertier te zoeken.

Zo, dat wilde ik even kwijt. Ik hoor graag in de reacties wat jullie ervaringen zijn…

6 gedachten aan “Hoe de blogosphere op 4 cruciale punten is veranderd”

 1. Naar het flamen verlang ik niet terug hoor, heb een keer de wind van voren gehad van alle VolkomenKut-fans, omdat ik die site in een stukje van makkelijk scoren (met bier en tieten) had beticht. Het was wel goed voor de kijkcijfers.

  De poeslieve reacties zijn inderdaad veranderd. En wat me ook verbaasd: de inhoudsloze reacties. ‘Goed geschreven,’ schrijven ze dan, meer niet. Dat was back in the days not done. Als je niets zinnigs te melden had, dan reageerde je niet.

  Overigens ben ik er achter (vanwege een kritisch stukje over Groningen) dat er wel degelijk nog kritiek wordt gegeven, al gaat het tegenwoordig op minder verhitte toon. Dat vind ik een vooruitgang.

 2. Ik lees graag blogs. Lekker korte, hapsnap -graag foutloos- geschreven stukjes over iemands passie of verrassende kijk-op-de-zaak. Wat ik steeds vaker zie is ‘bloggen om het bloggen’. Weinig inhoudelijk, maar er moest nu eenmaal een stukje geschreven worden. Blogs over bloggen, zoals deze, zijn ook ‘in’.

  Een gratis content als verwijt … ?Heerlijk juist dat iedereen de kans krijgt om te schrijven en te delen. Er komen steeds meer bomen in het bos, maar schrijven lucht nou eenmaal lekker op en niemand is verplicht om het te lezen.

 3. Ik zie nieuwe bloggers vooral bloggen als verlengstuk van hun facebook of andere asociale media. Die mensen schrijven duidelijk anders en gaan er van uit dat je ook hun facebook leest of gaat lezen. (Kunnen ze wat mij betereft vergeten.)

  Zelf vind ik de veranderingen in het algemeen wel meevallen. Dat verwijt van gratis bloggen las ik 8 jaar eerder al via bloggende journalisten. Ik begrijp hun punt wel, maar vind het ook onzin. Op die manier mag je ook niet zelf vakantiefoto’s maken en moet je daar een beroepsfotograaf voor inhuren. (Anders maak je die brodeloos. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: