Hoe ik mijn sereniteit terug vind na een eerste drukke Kerstdag

H

De klok slaat 1.01 uur. Het is even na middernacht, op 26 december. Na een dag rennen en vliegen, onderwijl die pogingen in stand houdend mijn mooiste en chicste Kerstjurk in de plooi te houden, en het vele eten en de drankjes een waardige plek te geven, kom ik even na 20.14 uur thuis. Het eerste wat ik doe is me bevrijden van mijn inmiddels knellende kleding. Ik vraag me altijd af, waarom ik des morgens op Eerste Kerstdag mezelf verplicht voel me op mijn deftigst te willen uitdossen. Des avonds heb ik er altijd weer gruwelijk spijt van, immers.

Even kijk ik naar mijn kussen die me gruwelijk verlangend vanaf een meter ofzo stilletjes aangaapt. Ik waag het even mijn vermoeide koppie erop neer te vlijen.

Drie uur later word ik verkwikt en opgeladen weer wakker. En besef dat ik mijn vurige wens die avond eens rustig mijn sereniteit te hervinden, met een flinke dosis slaap heb doorgebracht. Ergens vind ik dat van de zotte. Ik had nog zoveel willen doen. Maar mijn energieniveau schijnt als een vuurpijl afgeschoten te zijn in dat hele grote niets.

Ietwat geërgerd over die waanzinnig lange powernap, geef ik mijn Nespresso-apparaat de opdracht een paar superkrachtige koppen koffie te schenken. En waag me aan een blogpost.

Als altijd vraag ik me af, waarom Kerstmis niet binnen een uurtje of drie gevierd kan worden. Twee hele dagen gaat ten koste van zelfs mijn goede energie en vredigheid. Al is er gelukkig al één achter de rug, want twee dagen is voor mij een beetje te veel van het goede. Temeer, daar moederlief gasten heeft uitgenodigd, en ik de boel zo’n beetje draaiende dien te houden.

Dan heb ik wel een stief paar uurtjes nodig, liefst ‘s nachts, om daarvan bij te komen. Liefst al schrijvende, mijn overpeinzingen en verwonderingen verwoordend in een blogpost als deze. En weet nu al, dat mijn humeur dat morgen zal inboeten. Maar het moet even, als ik mijn energie en sereniteit daarmee een weinig kan opvijzelen.

Natuurlijk, ik vind het supergezellig, dat Kerstachtige bijeenzijn. En geraak zowaar ook in soort van Kerstsfeer, dan pas, nadat ik samen met moeders en favoriete nichtje die middag heb genoten van wat bingewatching. Kerstfilms als The Christmas Chronicles doen het bij mij altijd bijzonder goed. En het mag de pret niet drukken dat je je onderwijl alleen maar zorgen maakt, of iedereen zijn natje en droogje wel op tijd krijgt.

Later als ik groot ben, zal ik het allemaal anders gaan doen. Dan ga ik elders zwieren en zwaaien op een heftig Diner Dansant voor een paar uurtjes en laat het daarbij.

Tot die tijd droom ik, dat een doodgewone hamburger en wat frietjes ooit eens zal worden uitgeroepen tot hét sublieme Kerstmaal. Al weet ik me godzijdank vandaag al gezegend dat voor ons Tweede Kerstdagdiner een doodeenvoudige stamppot Boerenkool met worst op het menu zal staan…

0
0

About the author

Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

2 comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Het zal voor mij geen boerenkool worden straks. Misschien wel jammer want na zo’n stevig maal lekker op de bank verder lezen in mijn boek geniet eigenlijk mijn voorkeur. Ik heb geen kerstgenen maar ben keurig bereid om me aan te passen. Ach, misschien is het op deze kerstdagen wel mooi als je zonder morren vrolijk meegaat in de wensen van anderen.

    • @Mies: Inmiddels vier ik zo’n 51 jaar Kerstmis conform andermans tradities. Het wordt nu even tijd voor die van mij… :p

By Pix

Over mij

moiHee hallo, ik ben Irene, bijnaam Pix en blog sinds 2002. Af en toe vind ik het heerlijk om in het toetsenbord te klimmen en alles lekker van me af te schrijven. In het kader van die geweldige flow, je-weet-wel. Ow… en mijn haar zit ook altijd goed… Lees meer.

Reacties

Over copyrights enzo

© 2002-heden iPIXtitude.nl. Alle rechten voorbehouden.

%d bloggers liken dit: