Hoe je te handhaven op de werkvloer?

Weet je, eigenlijk schuilt er niet zo’n bar en boze feministe in mij. Dat is, totdat ik bijkans implodeer als ik weer eens word geconfronteerd met dat botte seksisme, wat er bij sommige heren onder ons niet uit te slaan is. Dan gaan er wat stoppen los qua explosies. Zowel intern als extern. En dat betekent dan dat de heren zich heel gauw moeten verstoppen, willen ze niet geslachtofferd worden door mijn beruchte zweepje.

We moeten het samen doen

Want ik ben van mening dat we het allemaal samen moeten doen. Samen moeten we de klus klaren. En wat ik me van de werkvloer kan herinneren, is dat juist die mix van mannen en vrouwen samen, het samenspel veel interessanter kan maken.

Waar het de heren soms ontbreekt aan doortastendheid, kan de vrouw daarin beter heersen. Waar het de dames soms ontbreekt aan doorzettingsvermogen, kunnen de heren beter hun balletje in het goal trappen. Ga zo maar door.

Zelfs de dames zijn niet mals onder elkaar

Het verbaast me daarom soms hoe niet de heren het de dames moeilijk maken, maar de dames onder elkaar ook niet mals zijn. Het soms verdraaid achter de ellebogen hebben, waar het kansen en uitdagingen betreft.

Ooit leerde ik van een bevriende mannelijke manager het begrip tacklen, toen ik mezelf genoodzaakt voelde weer eens voor mezelf op te komen. En godsamme, wat voelde het fijn toen ik daar in die gang pardoes mijn onderbeen uitstak en mijn rivale zo dat kunstje leerde. Ze kon zich nog net vastgrijpen aan de dichtstbijzijnde muur en trok daarna vragend haar wenkbrauwen naar me op. Voor de rest van de duur van haar arbeidscontract bij dat bedrijf. Alsof ze het begrepen had.

Uiteindelijk is dat tacklen nog een heikel ding, en moet je daar nog verrekte voorzichtig mee omgaan. Ik benut het dan ook alleen als mijn zweepje niet werkt op de heren. En als ik weer eens word voorbijgestreefd door de tegenpartij die ietwat slinkse middelen benut om hogerop te geraken ten koste van mij of die ander. Zie het als een staaltje opvoedkunde. Daar ben je echt nooit mee klaar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: