Wat is het beste wat je overkwam als resultaat van je vriendelijkheid?

W

Het zijn maar kleine dingetjes die het hem doen. Een deur voor iemand openhouden. Iemand complimenteren over zijn kleding, schoeisel of haardracht. Een babbel beginnen over het weer. Of gewoon zeggen, lukraak, dat je denkt dat je jezelf die avond nog gaat bezatten met een big smile van heb ik jou daar.

Het is het soort gesprek dat je verwacht van ouderen, inderdaad. Maar ik maak er tegenwoordig een gewoonte van. In de lift, in de trein – over zijn bevindingen over zijn merk smartphone – of in de supermarkt, of als iemand me op een elektrische fiets voorbij placht te scheuren. Gewoon ieder ander mens bejegenen met een stukje vriendelijkheid. Dat krijg je tienvoudig terug, ooit.

In het begin kijkt men dan nog heel raar op. Men verwacht het namelijk niet. Men verwacht van die ander dat die net zo gepreoccupeerd is over zijn eigen leven.

In wezen por je die ander weer even wakker. Uit zijn gedachten, zijn zorgen, zijn beslommeringen en richt je de aandacht even op jezelf. Meestal beantwoordt die ander dat in positieve zin. Meestal wel.

Het is net dat beetje beleefdheid wat je oproept in die ander. En als eenmaal blijkt dat je een weerwoord krijgt – of dat het bij die ander een glimlach oproept – heb je voor heel even dat gevoel van overwinning te hebben behaald. Of dat je die ander net dat ene prettige geluksmoment hebt bezorgd.

Zo staat me nog vers in mijn herinnering die dag dat ik straal-chagrijnig door het slechte weer tijdens onze vakantie uit de auto stapte bij dat benzine-station. Een wat oudere dame liep op me af, sloeg haar hand op mijn schouder en zei: ‘It’s a luv’ly day, today, luv’!’ Wat me terstond in lachen deed uitbarsten.

Dat is typisch zo’n moment dat ik nooit zal vergeten. Gewoon, omdat die vriendelijkheid me tegemoet straalde, en ik de zonzijde van dat moment voor heel even kon voélen. Niet gewoon ervaren, nee aanvoelen, doorvoelen en invoelen. Dat heet empathie, naar ik meen.

About the author

Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

3 comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

By Pix

Over mij

picca moiHee hallo, ik ben Irene, bijnaam Pix en blog sinds 2002. Af en toe vind ik het heerlijk om in het toetsenbord te klimmen en alles lekker van me af te schrijven. In het kader van die geweldige flow, je-weet-wel. Ow… en mijn haar zit ook altijd goed… Lees meer.

%d bloggers liken dit: