Kijken, vragen, niet kopen!

Als je hier door ons kleine winkelcentrum wandelt, kan het je niet ontgaan dat om en om de étalagevensters zijn voorzien van 3D afbeeldingen, met een groot bord ‘Te Huur’ ernaast. Het is een trieste aanblik. En of het nu een keten als V&D of de kleinere middenstand betreft, het gaat me aan ’t hart. Natuurlijk kun je er veel over te zeggen. Men heeft niet tijdig de shift van de consument naar online kopen ingezien. Mismanagement? Wie zal ’t zeggen?

Laatst stond ik in een electronicawinkel, met voor me een klant die werd geholpen aan een meterkast. De klant vroeg de ondernemer het hemd van het lijf voor wat betreft het zelf aansluiten van de kast. Gelukkig werd ik tussendoor geholpen, maar ik was lang genoeg aanwezig om te horen dat de klant niet overging tot aanschaf.

Ik vroeg me af, of deze klant deze expertise van de ondernemer zou gebruiken, en hoe lang het zou duren voordat hij de meterkast elders online zou aanschaffen.

Dat eerste is dan wel begrijpelijk. Natuurlijk moet je weten hoe je een meterkast zelf het best kan aansluiten.

Het gaat me eerder om het principe.

Kun je die expertise van zo’n kleine middenstander vragen? Gratis? Of zou zo’n specialistische ondernemer ook voor het advies – en dat is mijns inziens ook een stukje goodwill én klantvriendelijkheid kweken naar de potentiële klant toe – hier een bedrag tegenover moeten laten staan? Ik vind van wel.

Dat deed deze ondernemer echter niet.

En daar begint voor mij dus te dagen, dat elk soort advies wat voortkomt uit expertise, niet langer gratis kan worden verstrekt.

Immers, daar heeft de ondernemer louter zichzelf mee, want zodra de klant zich omdraait is de online aanschaf bijna een feit. En deze ondernemer de dupe.

Je zou bijna teruggaan naar die specialist en hem adviseren dat ‘gratis’ in dit geval teveel van het goede is. Al zal hij de pijn daarvan beslist zelf al wel voelen…

6 gedachten aan “Kijken, vragen, niet kopen!”

 1. Een bekend probleem. Met niet te woord staan voordat er een aanbetaling is gedaan scoor je als winkelier niet en verlies je ook klanten aan de internet-concurrenten zonder winkel(-personeel). Ze kunnen en zijn als winkelier ook wel een webwinkel begonnen, maar houden de hoge kosten van de winkel en dan sta je dus op achterstand.

  Hier in de stad valt het nog mee, het zijn bepaalde sectoren die er last van hebben. Supermarkten horen daar niet bij, die zijn hun omzet en winst groeien. V&D valt hier mee aangezien ze in hun vorm pas de volgende concurrent op 30km hebben. Een Ikea is nog verderweg. Op het kleine gebied hebben ze er in de afgelopen 30 jaar enorm veel concurrenten bijgekregen als Blokker, Hema’s e.d.

  De V&D hier heeft een groot voordeel aan de grote La Place die boven zit. Er gaan nog altijd drommen mensen naartoe en die lopen vooraf nog even door de winkel en kopen soms ook nog wat. Boven staat een rij voor een gezellig koppie koffie met wat erbij. Aan dergelijke horeca voor mensen die het leuk vinden om door winkels te lopen is hier geen gebrek. In het afgelopen jaar zijn daar 2500 stoelen bij gekomen op een inwonertal van maar net 100.000 inwoners. Moet natuurlijk net als het opgebouwde overschot aan winkels een keer mis gaan.

  La Place heeft beneden aan de straat een soort afhaalding, en iets verderop een redelijk grote zaak in de stad. Maar die doen het lang niet zo goed als de La Place boven de V&D. Schijnbaar hebben deze bedrijven elkaar nodig. Als de V&D stopt, dan krijgt die La Place ook een klap. De eigenaars van de V&D en La Place zouden meer samen moeten werken door bijvoorbeeld kortingsbonnen te geven als je iets bij de een of de ander aanschaf. Bij La Place sparen voor V&D-theedoeken en bij V&D sparen voor een gratis gebakkie bij La Place.

  1. @Ximaar: Ja precies, ook de hoge kosten van het inventaris en het op voorraad houden van artikelen, spelen de winkelier parten.
   Ben het met je eens, dat bedrijven elkaar nodig hebben… Dank voor je uitgebreide reactie! 🙂

 2. Mensen gaan de expertise van winkeliers – met een passie voor hun waar – nog wel missen. Alhoewel, als je tegenwoordig in de MediaMarkt loopt om offline te winkelen, dan tref je daar pubers zonder enige kennis van zaken. Geen wonder dat je dan online gaat kopen. Wat is de meerwaarde dan van het naar de winkel gaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: