Kinki Kapsones

Een van de redenen dat ik zo graag naar de Kinki Kapper ga, is dat ze met een wat andere, frissere, blik oog houden op je gelaat. Ze kijken niet alleen naar wat de klant wil. Ze geven advies, waar ik met mijn eigenzinnige stemming soms best even van moet slikken. Naast het feit dat ze eerst even wat knippen, dat föhnen, en dan nog eens gaan knippen, want gedroogd haar wil nogal eens een eigen leven leiden. Dat terzijde.

Ik kan echt uren toeven in een kapsalon. Heb ook meerdere keren gedacht dat ik me de Kunst van kapster eigen moest maken. Wat me tegenhoudt? Van sommige klanten moet je dat levensverhaal of die familieperikelen aanhoren. Hun nevenfunctie is dan soort van psycholoog. Luisteren, en slikken. Terwijl je als kapster onderwijl dus beslist kunstzinnig bezig moet zijn. De klant mag immers best tevreden naar huis, zonder dat ze weer een Lady Diana kapsel vertoont.

Ik klets daarom zo weinig mogelijk bij een kapper. Mochten zij dat gesprek aan willen gaan, dan volgaarne. Natuurlijk. Dat gaat dan meestal over vakanties. Dat noodzakelijke kwaad waarvan niemand ooit durft te bekennen, dat het er dit jaar weer niet in zit, of juist wel. Maar ik stort dus mijn hele hebben en houden niet uit bij een kapster. Vind dat ik ze dat niet mag aandoen, of anderszins: ik wil even – die luttele tien minuten – van zo’n uitgebreide haarmassage genieten. Ik wil zien hoe ze Kunstzinnig mijn hoofd boetseren van veronachtzaming naar: dát schenkt er tenminste aandacht aan.

Ik zie hoe hun blik van de spiegel terug naar het hoofd gaat. Hoe ze even schijnbaar achteloos schudden met een pluk haar. En in hun vingertoppen aanvoelen, dat het haar op een bepaalde manier zou moeten vallen. Daar voor een klein moment nog mee worstelen en nog even meer knippen. En dan nog opnieuw die feilloze beweging. En het zit. Hoera! Je ziet dat in die blik. Dat Eureka gevoel. Al hebben ze dan onderwijl moeten stoeien met hoe het valt als je liefst drie kruinen hebt.

Dat vind ik Kunst met een grote K.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: