Lachdoorbraak

Ach, ik geef toe, het is om te huilen de huidige toestand in de wereld. En het lijkt er verdomd veel op, dat we met z’n allen afkoersen op een burger- dan wel wereldoorlog. Dat moet je niet willen. En het enige wat ons nu nog kan redden is humor. En dan louter om die verrekte opgebouwde spanningen en plotselinge opluchting te bereiken, want dat: mensen, is wat humor kan doen. En wíl doen.

De mensheid heeft humor zelf uitgevonden. En ik mag met recht stellen dat het de beste vorm van verbale expressie ooit is. Waar zouden wij zijn, zonder  zelfspotironiesarcasmedroge humorzwarte humorverbale humorabsurdisme, excentrieke personages, hyperbolen en anti-establishment-humor?

Maar natuurlijk kan humor subjectief bezien worden. Niet iedereen kan lachen, blijkbaar, om originele (lees: niet van politieke correctheid voorziene) versies van tv-series. Neem nu bijvoorbeeld Fawlty Towers; blijkbaar werden de originele (non-edited) versies op diverse kanalen vertoond en tjakka, direct staan er mensen op hun achterste poten. En worden bepaalde afleveringen van die serie per direct van tv geweerd. Hachelijk. En be’lach’elijk.

Humor is duidelijk niet voorbestemd om te worden begrepen door louter intellectuelen. Iedereen met maar een greintje EQ zal immers ook in z’n tenen aanvoelen dat er een grapje wordt gemaakt. En juist als een grapje heel gevoelig blijkt te vallen, is de beste reactie om er ‘domweg’ om te lachen. Je grensoverschrijdende vermogens te laten zien.

Tegelijkertijd, heb ik me laten, vertellen, is humor één van de moeilijkste fenomenen ooit. Om een grapje te kunnen vertellen, moet je verrekte goed nadenken om iets stoms te zeggen, waarbij je gelijk die ander tracht in te schatten op het succes van je grapje. Met het enige resultaat dat er een glimlach op die anders’ pokerface verschijnen zal.

Ach, het is met humor net als met goede communicatie. De ontvanger van de boodschap moet het immers kunnen én willen begrijpen. ‘The noblest joy is that of understanding,’ zei Leonardo da Vinci nog.

En als het écht niet wil vlotten met die humor van je, kun je altijd nog zeggen: ‘Ik houd niet van grapjes!’ Dat is pas lachen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: