Leren

Ik weet niet waar ik met mijn brein zat vroeger, begaf me te veel op het vlak van apenkooien, waarschijnlijk, en minder op het leerfront. En ach, eigenlijk weet ik het wél. Ik begroef me destijds in muziek, dat was toen toch maar hét antwoord. Het is an sich al een leerschool als je zo’n dertig jaar later tot de vastbesloten conclusie komt dat je wat te veel hebt verzuimd.

Ik kan me tijden herinneren dat het allerbelangrijkste was te bedenken wat het beste excuus moest zijn, als je des morgens weer eens te laat een klas binnenwandelde. Ooit vertelde ik een leraar ‘dat ik een brug over moest, waarin een groot gat zat, waar ik in viel, en de rest van de reis moest zwemmen naar school’. Dit tot groot vermaak van mijn mede-klasgenoten, want zij wisten dat ik nooit een brug moest overwinnen, en dat er in de wijde omtrek geen sloot water te vinden was. Maar dat terzijde, het is maar een illustratie.

Kennelijk weet ik nu ook beter, wat ik ongeveer wil. Dat was destijds beslist een heikel punt, nog. Want hoe moet je als tiener nu bepalen waar je kracht ligt? En wat je sterke en zwakke punten zijn? Überhaupt bepalen – terwijl je heus wel weet dat ultiem geluk iets is wat je zou moeten nastreven – hoe en waarmee je de rest van je leven de kost gaat verdienen. Ik wilde alleen maar ‘zijn’ en me niet verdiepen in oppervlakkige zaken als de toekomst.

Als kind en tiener besefte ik eigenlijk niet eens de waarde van geld. Never mind, dat een studie iets was waar je een toekomst van kan laten afhangen. Zolang ik niet zelf die eerste kosten van levensonderhoud en dus rekeningen moest betalen, dacht ik dat het leven een groot feest kon zijn, met mijn hoofd stevig verankerd in muziek.

Maar wat ik eigenlijk wilde vertellen, is dat ik me heb opgegeven voor een beroepscursus in grafisch vormgeven. Vandaag zullen de leermappen arriveren, en ik zit nu al te popelen om te beginnen. Ja, echt! Het moment is dus blijkbaar gekomen dat ik me realiseer dat ik niet op mezelf moet wachten, maar iets moet doen. Omdat op het moment dat ik denk dat ik alles feitelijk denk te weten, ik ook enorm intens besef dat er nog zo veel meer is wat ik moet leren, zeker op het gebied van creativiteit. Dat om mijn blik aanzienlijk te verruimen. En ook omdat naarmate ik ouder word, ik behoorlijk wat meer im Fragen stel.

U zijt getroost met de wetenschap, dat ik er misschien wel wat laat achter kom, maar dat ik besef dat het nooit te laat is om mezelf te blijven ontwikkelen. Maar goed, om met Loesje.nl te spreken: “het mooiste ritme maak je als je uit de pas loopt”.

6 gedachten aan “Leren”

 1. Ach, ik word eind dit jaar 59 en ben aan de Schumann Akademie begonnen. Iets wat ik al minstens 10 jaar wil en wat er niet van kwam. “Ga ik wel doen als ik met pensioen ga” dacht ik optimistisch in een tijd dat je dat als vrouw nog kon op je 60e of 62e.
  Maar ook mijn diploma’s voor in de zorg heb ik pas later gehaald. Op mijn 48e mijn Verzorgende IG en op mijn 50e MBO verpleegkunde.
  Tussendoor heb ik nog voor gewichtsconsulente geleerd, maar dat bleek in de praktijk niet mijn ding te zijn.
  En ook ik blog al een aantal jaar, ik schilder, speel piano en zin. Van deze dingen word ik blij en ik heb werk wat ik leuk vind, maar ik denk wel regelmatig: “Het is maar werk” om te voorkomen dat ik het mee naar huis neem.
  Veel succes met leren en vooral veel plezier van het leren.

 2. Hey Ireen, terug van vakantie en dus nogal wat inhaal werk te doen met lezen 😉 Ik acht even dat ik verdwaald was. Waar is mijn Verwondervrouw gebleven? Gelukkig ben jij nog steeds dezelfde. Complimenten met de vernieuwde site, ziet er mooi uit. Ik heb tijdens mijn vakantie samen met Michiel een drankje (nou verschillende) gedaan en hoorde dat je ook zijn nieuwe site gemaakt heb. Die ziet er ook super uit.

  Ik denk dus dat je met deze studie de juiste weg bent ingeslagen. Daar wens ik je uiteraard heul veul succes mee, maar dat zit wel goed.

 3. Niks zo leuk als studeren. Ben de eeuwige student zonder forse studielening, dat dan weer wel.

  Succes met je opleiding. We lezen het hier wel. <3

  1. @Rianna: Hier ook een transeconomist…. Ben eigenlijk rijk geboren, maar steek in een arm lichaam… 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: