Memoires over het fenomeen bloggen

Volgens mij belde ik toen nog in, op het Internet en was mijn provider destijds Freeler. Die schaarse momenten dat ik op het wereldwijde web vertoefde, kon ik mijn geluk niet op. Ik leek wel een parallelle surrealistische wereld te betreden. Dagen- en achtenlang zat ik vervolgens achter mijn magic box. Die facturen van mijn Internet-provider bleken dan ook schrikbarend hoog. Maarrrrr… er was een lichtje in mij ontstoken, wat nog werd meegeholpen doordat ik het fenomeen weblogs ontdekte, door merelroze.com of door maanisch.com. Die mensen waren pas cool. Vet cool. En dat wilde ik ook. Dus begon ik in de tweede helft van december, 2001, ook aan een weblog.

Ik liet me goed informeren. Het (content management) systeem destijds waar deze bloggers mee werkten, was Pivot. En nog leuker, dat was van oerHollandse afkomst. Ik schafte een domeinnaam plus webhosting aan via een vriendje van mijn broer en ging ermee aan de slag. Ik heb wat zitten foeteren, tieren en schelden – uit onmacht natuurlijk – omdat ik meen altijd alles direct te moeten snappen.

Nu nog kan ik grinniken om mijn pseudoniem destijds: sereneirene.nl. Daarnet surfte ik even naar archive.org/web/, maar helaas zijn van deze periode geen screenshots terug te vinden. Zucht. Jammer wel. Ergens is dat toch een stuk nostalgie voor mij.

Aangezien ik destijds tussen twee banen inzat, werden mijn seconden, minuten en uren direct goed gevuld, want ik kan wel stellen dat met dat weblog een soort van innerlijk vuur werd aangewakkerd.

En Bob den Otter, de initiator achter Pivot en PivotX, heb ik ook nog mogen ontmoeten, naast zoveel andere interessante collega-bloggers, tijdens een van die feestelijke uitdossingen van de Dutch Bloggies uitreiking in het Paard van Troje in Den Haag, toen @electricLuna weer eens in de prijzen viel. Ik kan me herinneren, dat ik zo vreselijk opkeek naar haar, dat ik bijna een gat in de zevende hemel sprong, toen ik het brutaal genoeg aandurfde haar mijn web-technische hulp aan te bieden en zij dat – spontaan als ze is – aannam.

Dat fenomeen webloggen, en de hele blogosphere eromheen, was pas pure liefde. Niet alleen omdat ik meende iets te kunnen neerzetten, qua schrijverij, maar vooral omdat de techniek achter websites me dusdanig intrigeerde. Waardoor de dagen én nachten die daarop volgden echt té kort bleken, en nu nog steeds.

Zeeën aan informatie kwamen op me af, en ik wilde alles wel in me opzuigen, alsof ik al die jaren verstoken was geweest van een ambitie die daardoor pas kon ontluiken. Ik tolde dan ook letterlijk op mijn iele bureaustoeltje, die dat gewicht allemaal niet aan bleek te kunnen. Tja, ik had het toen nog niet door. Want:

Als het geluk langskomt, zorg dan dat er een {{stevige}} stoel klaarstaat

6 gedachten aan “Memoires over het fenomeen bloggen”

 1. Zelf ben ik bij MyWeb begonnen in 2000. De versie van mijn website uit maart-2001 staat vrijwel volledig in Archive/Web, inclussief foto’s en downloads. Het werkt ook nog goed daar. Idd ook inbellen en later inbellen via FreeOnline met 1601 koste me dat alleen een starttic van 5 cent. Dwz die gebruikte niet zon duur 0678-nummer.

  Pas in 2003 ben ik op die site gaan bloggen, maar dan op de manier van Wim de Bie. Dus zonder reactiemogelijkheid. In 2004 ben ik een testje bij web-log begonnen. Ik zag daar niet veel in. Uiteindelijk blog ik nog immer en dat had ik toen niet kunnen bedenken.

 2. Ja, good old Pivot, dat programma doorgrondde ik nog helemaal. Met WordPress heb ik eigenlijk nooit meer de moeite genomen om het helemaal uit te vogelen (en dat komt ook doordat er zoveel kant- en klaarthemes zijn, dat had Pivot helemaal niet). Wat ik niet mis aan het bloggen van weleer: de “flames” en de reaguurders die altijd maar een bak stront over je wilden storten. Tegenwoordig is de blogosphere wat positiever. En wat voller, want wat zijn er veel bloggers, en wat is het moeilijk geworden om je als blogger in de kijker te spelen.

  1. @Paul: Ja, jij had dat dus ook dat met Pivot. Heerlijke CMS dat. En dus idd ook meer eigenzinnigheid in designs van blogs, destijds. Tegenwoordig zien al die blogs er maar hetzelfde uit. En ja, dat ‘flamen’ mis ik ook niet. Weet niet of jij je Vanzo nog herinnert, die kon er wat van. Ergens is de Blogosphere toch net de échte Wereld, met tribes, en altijd in datzelfde kringetje blijven rondhangen. Of is het gebrek aan tijd en interesse dat men zo weinig nieuwe bloggers een kans geeft?

 3. Wow, jij blogt dus echt al heel erg lang. En ik dacht dat ik al lang meedeed. 😉
  Het is leuk inderdaad, maar ik het het idee dat het wel minder wordt: het bloggen. Jij ook?

  1. @Mrs. T.: Meid, ja, echt. Op een gegeven moment maakt tijd niets meer uit, en zijn we allemaal van hetzelfde laken een pak, en heten we gewoon, doodgewoon, bloggers. Ik bespeur bij mezelf soms best wel moeite met het vinden van nieuwe onderwerpen. Of heb ik alle leuke onderwerpen al verblogpost? 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: