Mijn nieuwe huisarts is een vrouw

Sinds een paar weken heb ik een nieuwe huisarts in opleiding. En toen de afspraak werd gemaakt heb ik – heel eerlijk – haar naam niet goed verstaan. Het kwam vast wel goed.

Toen ik haar eenmaal in levenden lijve aanschouwde, bleek de dame een moslima met zo’n onuitsprekelijke achternaam. En moet ik heel eerlijk bekennen dat ik een prop weg moest slikken tijdens onze kennismaking.

Zo’n tien jaar geleden had ik nog de neiging om alle vrouwen die naar mijn mening in deze samenleving ‘onderdrukt’ werden te bevrijden van hun juk. Wég met die hoofddoek. Laat je maar zien. Wees onbevreesd en toon de heren maar eens dat je je eigen mannetje staat. Waarom zou je je immers verstoppen voor die ander? Waarom zou jij je als vrouw als mindere kandidaat gedragen? Willens en wetens?

Ik weet inmiddels als geen ander dat het een geloofsovertuiging betreft, waar ik geen mening over hoef te of zelfs mag hebben. Het is mijn taak niet om die ander te overreden tegen hun eigen afkomst, geloof en/of gewetenskwesties. Ik accepteer het inmiddels volkomen. Leven en laten leven immers.

Vandaar dat ik vandaag de dag heel blij ben dat deze huisarts in spe het zover geschopt heeft. Verder dan ikzelf. En dat we beiden hetzelfde gevoel voor humor blijken te hebben, wat me vertelt dat ze genoeg relativeringsvermogen bezit. En dat ze zich als geen ander kundig van haar taken kwijt. En dat ik me heel gerustgesteld voel in haar aanwezigheid.

Maar vooral ben ik er blij mee dat ik als vrouw tegemoet word getreden door een andere vrouw in die hoedanigheid. Want als het erop aankomt dat iemand meer mag weten van mij dan iedere andere zielsgenoot op deze aardkloot, verdient zij dat oprecht. Daarom durf ik heel openhartig en eerlijk deze blogpost te beëindigen met: ‘Ik ben trots op mijn huisarts.’

0
0

Share Post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on whatsapp
Share on email

Wat je niet wil missen:

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Just subscribe to my newsletter
to receive all fresh posts

home3-hero-img.jpg
%d bloggers liken dit: