Moeilijkheidsgraad

Toendertijd, toen men nog bijvoorbeeld een Windows kon installeren met floppy’s en disks, kon men nog zien welke bestanden werden geladen en geïnstalleerd. Tegenwoordig zie je geen informatie meer verschijnen bij het laadmetertje als men de computer bijwerkt of zelfs opnieuw installeert. Ik vind dat persoonlijk erg jammer, want leerde er een hoop van, in het kader van graden van moeilijkheid dan wel faciliteren.

Nachten zaten mijn broer en ik destijds in dat kleine kantoortje achter de winkel van mijn ouders met Microsoft Windows 3.1 te stoeien. Hebben zelfs nog geprobeerd om dat systeem te laden met zo weinig mogelijk bestanden, om te kijken wat nou de clou was. Hoe dat systeem nog kon draaien, met zo weinig mogelijk aan bestanden. En wat bepaalde bestanden nou precies deden. Zo klungelde ik ook met WordPerfect 4.1 tot aan dat jammerlijke einde toe. En zat ik wat te wroeten in MS-DOS. Dat waren nog eens tijden. Hoor ik je nou zeggen: “Ja Opoe!”?

In webdesign constateer ik een trend. Veel webbouwers adviseren vaak het Avada theme of het Divi theme of dat Enfold theme die standaard werken met Page Builders plugins. Ik snap het ergens wel, het is wellicht voor jou als gebruiker een schijnbaar overzichtelijke manier om een site te bouwen. Maar, ik voorzie een toekomst, waarin je na een jaar weer toe bent aan een ander design. En wat dan, als je dat eigenlijk zelfstandig meent te kunnen, maar dan toch weer hulp in moet roepen van een webbouwer om je met zorg bijeengesprokkelde content weer op een representatieve wijze te vertonen, dat heet: zonder Page Builder shortcodes?

Zelfs bij WordPress baalt men daarvan, vermoed ik. Dus heeft WordPress een plugin als Gutenberg geïntroduceerd. Ter info: Gutenberg is dé nieuwe editor van WordPress. Naar het schijnt zal het de oude editor in de nabije toekomst gaan vervangen.

Ik vraag me af, waar dan die must heengaat voor de mens om zelf iets tot de bodem toe uit te zoeken? Als er geen moeilijkheidsgraad meer is? Als alles zo verdraaide makkelijk wordt gemaakt? Als men geen HTML – of zelfs CSS – meer hoeft te leren, wat is dan de charme nog van het opzetten van een website? Natuurlijk: iedereen kan het dán. En misschien is dat hetgene wat WordPress dan nog aantrekkelijker maakt.

Ik ga toch maar eens op zoek naar een nieuwe uitdaging qua content management systeem, denk ik…

4 gedachten aan “Moeilijkheidsgraad”

 1. Ik ben Gutenberg aan het testen en het is toch nog niet zo makkelijk 🙂 Vooral het uitzoeken wat de ideale ‘blocks’ is toch nog een uitdaging. Ook om de juiste opmaak van o.a. quotes en pullquotes in de CSS te maken lijkt me toch nog meer voor gevorderde.

 2. Tijdens mijn opleiding moest ik leren programmeren.

  Nu ben ik blij als ik door anderen gemaakte educatieve software weet gebruiken.

  Een aan/uit knop weet ik meestal wel te vinden. Maar veel verder gaat mijn kennis niet.

  Ik heb respect en bewondering voor ict deskundigen.

  Maar zelf kies ik vooral voor gemakkelijk.

  Vriendelijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: