Omdenken is niet leuk

Ik rilde van van de kou buiten terwijl ik mijn entree maakte bij de tandarts. En zei dat het weer me glad verkeerd uitkwam met een verveelde grimas bij de balie waar een vlotte vijftiger ook stond te wachten op zijn beurt. Zijn antwoord: ‘Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wél!’

Ken jij ze ook, die mensen die koste wat ’t kost altijd dat verdomde positivisme erin weten te brengen? Dat als jij iets constateert in realistische zin, zij het altijd weer om weten te buigen naar dat ‘omdenken’? Het lijkt alsof je ineens gek bent geworden, want je ziet het altijd ‘verkeerd’. Althans dat is het idee dat die ander je geeft. Wat het ook is, ik vind die insteek niet bepaald plezierig.

Plotseling ben ik dan benieuwd hoe dat woord gedefinieerd wordt en ik vond het op de site (jawel) omdenken.nl:

Omdenken ~ (dacht om, h. omgedacht); (denk) techniek om problemen te transformeren in mogelijkheden, syn. ja-en-denken; vgl. tegenoverg. vastdenken, ja-maar-denken)

Niet alleen geeft het mij het gevoel dat ik in een verkeerde wereld werd geboren, maar ook dat mijn manier van vaststellen niet helemaal spoort. Dat ik té negatief ben, dat een ander me dringend op het juiste pad dient te zetten, en dat allemaal vergezeld van een vriendelijke glimlach.

Ik krijg de neiging om het gesprek direct af te kappen. Want ik verwacht niet veel meer zinnigs van zo’n persoon.

En ik vraag me dan af, of die ander zich daarvan bewust is. Of dat die ander denkt: ‘Hee fijn, ik heb weer zo’n kneusje mogen rechtzetten!’

Allez oeps, communiceren is ook maar een vak. Ik laat het maar over me heen komen op dat moment, maar bij de eerstvolgende die dat kunstje weer flikt zal ik niet aarzelen te vertellen dat omdenken knap irritant overkomt.

Een slotquote voor de omdenkkunstenaars onder ons:

Being honest may not get you a lot of friends, but it’ll always get you the right ones…

13 gedachten aan “Omdenken is niet leuk”

  1. Je mag natuurlijk wel eerlijk zeggen hoe je je voelt uiteraard. Dat lijkt me maar logisch. Er bestaat namelijk ook een donkere kant aan het leven en die moeten we wel erkennen. Misschien moeten we dat eens zeggen tegen omdenkers?

    Maar ik ben nu ook niet de persoon om in zo’n gesprek een zaag te gaan afsteken en samen te klagen over hoe slecht het weer wel niet is. Dat verandert namelijk geen ene zier aan het weer, enkel je humeur dat dan misschien nog een peiltje lager gaat (dat is het effect van klaagzangen bij mij namelijk), dus een humoristische kwinkslag kan ik op zo’n moment wel waarderen!

  2. Ik kan me je reactie heel goed voorstellen! Sommige dingen zijn gewoon niet leuk en soms heb je gewoon geen goeie dag. Ik krijg ook altijd de kriebels van die hyperpositieve mensen. Dat is het leven nou eenmaal niet altijd. Bovendien, flink lopen zeuren is af en toe best lekker!
    Gewoon negeren, zou ik zeggen. Bewaar je energie voor de positieve dingen 😉

  3. Haha , ondanks dat ik best wel een irritant positieve denker ben ( wordt gezegd…) vind ik dit ook een knap irritante opmerking 😉 ik zou echt terug gekaatst hebben dat slecht weer echt niet weg gaat door juiste kleding…. maja… wat schiet je er mee op 😉

    1. @Rinskje: Haha. Punt is dat ik zo’n moment te verbaasd ben om nog een leuke kwinkslag terug te geven…. Volgende keer steek ik gewoon mijn tong uit! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: