Op de spreeksteen

Daarnet las ik nog een Voorstel van Wet, om een aanvullend wettelijk instrumentarium te creëren in de Wet publieke gezondheid dat voor de langere termijn een juridische basis vormt, etc. Het is een consultatieversie, nog. En dat is niet bepaald favoriet leesvoer van me, maar hoewel ik kort bij een notaris heb gewerkt, snap ik die ambtelijke taal dus wel. Hoewel het eigenlijk nog te vroeg is om me nu al op te winden, maar dat snap jij ook.

Het gaat er in die nieuw aan te nemen Wet erom blijkbaar dat voor ‘de langere termijn’ een ‘Tijdelijke wet maatregelen covid-19’ zal worden aangenomen. Nee, snap jij het nog?

Hierin wordt dan even grondwettelijk bepaald dat (kort door de bocht, mijnerzijds, ik weet) als men vermoedt dat zich binnen mijn huis ‘personen’ ophouden, deze door de autoriteiten kunnen worden ‘verwijderd’, ‘wanneer dit noodzakelijk is om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan en anderen tegen besmetting met dit virus te beschermen.’ Maar gelukkig, ik als bewoner kan zelf niet worden ‘verwijderd’.

Toch steiger ik even. Daarvoor wordt er nog gesproken over: ‘Bescherming tegen binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner is beschermd in artikel 12 Grondwet, een verbijzondering van artikel 10 Grondwet, etc.’

Het gaat erom dus, dat de burgemeesters hiermee nieuwe rechten zullen krijgen. En dat je als je wordt ‘verwijderd’ zelfs een strafblad aan je broek hebt. Of dat nu gaat om een hoge boete, of erger. Ik vrees met grote vreze, dat deze Wet verregaande gevolgen zal hebben.

Volgens mij wordt het weer tijd om die Spreeksteen in Amsterdam drastisch tot herleven te roepen. Zodat we één voor één allemaal om de beurt een radicale doch in begrijpelijke en niet-misverstaanbare taal op de barricaden gaan om deze Wet tegen te gaan. Of in de grootste mogelijke vorm hiertegen gaan demonstreren.

Want echt, dit gaat mij té ver, veels te ver.

2 gedachten aan “Op de spreeksteen”

  1. Gelukkig is de oppositie het er ook niet mee eens wat het is een gedrocht van een wet waar je als Nederlander niet echt blij van wordt.
    Een beetje zoiets als de Grote Oranje leider die van Antifa een terroristische organisatie wil maken, zodat iedereen beschuldigd kan worden van Antifa zijn, en dan zonder pardon achter slot en grendel gegooid kan worden. Gewoon weer een ouderwetse heksenjacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: