Open brief aan de zorgverzekeraars

Momenteel is mijn moeder opgenomen in een revalidatiekliniek. En wat ik met mijn eigen ogen mag aanschouwen qua geboden zorgverlening, is werkelijk waar, niet voor herhaling vatbaar. Al kan ik niets, maar dan ook niets, op- of aanmerken op die godsonmogelijke klantvriendelijkheid van al die verzorgenden daar, want petje af.

Het steekt alleen verschrikkelijk dat die mensen kunst- en vliegwerk moeten verrichten om alles waar te maken voor zo’n miezerig salaris. Waarvan ik weet dat ze veel meer zouden mogen en moeten verdienen als die bonussen die het management aan het eind van het jaar in zijn zak steekt maar zouden terug investeren in hun bedrijf of organisatie.

Zo kan ik wel wat voorbeelden noemen. Mijn moeder is momenteel rolstoel gebonden. Ze is volledig afhankelijk van het personeel in die kliniek. Om haar te wassen of douchen, aan te kleden, en ook richting de brasserie voor de dagelijkse maaltijden te rijden. Ze heeft wat assistentie nodig bij het snijden van brood en vlees, maar durft zich ternauwernood te roeren, want men heeft het al zo druk. Het personeel dient haar als de nood hoog is ook te laten toiletteren, al heeft men de tijd niet om haar ook weer binnen een redelijk tijdsbestek te bevrijden van het juk van die verrekte wc. Zo kan ze zomaar een half uur moeten blijven bivakkeren in een treurige badkamer, totdat iemand eindelijk de tijd heeft om haar weer even in de rolstoel te helpen. En dat gaat maar zo door. De hele dag.

Het steekt me dat mijn moeder hiervan te lijden heeft. Het steekt me nog meer, dat mensen die hun ziel en zaligheid stoppen in hun werk zo geducht af moeten zien, en af en toe met het schaamrood hun pati├źnten excuses aan moeten bieden, terwijl ze al zo hun uiterste best doen.

Ik vrees met grote vrezen en verwondering voor en over onze toekomst, en die van onze kinderen. Want de zorg, zoals die op dit moment georganiseerd wordt, kan wel wat mismanagement missen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: