Over-gewicht: de spot en de feiten

O

Het leven staat of valt niet louter bij uiterlijke verschijning, en dat was me wel aan te zien, de laatste tijd. Ik genoot téveel. En ben die echte Bourgondiër die moeilijk nee zegt en zichzelf iets kan ontzeggen. Ik sta mezelf bijna alles toe. Het is net dat ijsje dat je vindt dat je ‘verdient’ als je bijvoorbeeld iets moeilijks heb moeten doen.

Dat vind ik een vervaarlijk minpuntje van mezelf.

Vaak lees ik spot in de ogen van slankere mensen. Men schijnt te denken dat slankzijn een verdienste is en ik wel veel te veel zal eten.

Het tegendeel is echter waar.

Mijn lichaamsbouw is buiten-proportioneel (mooi woord) gegroeid omdat ik vaak vergeet tussendoortjes te eten, te grazen als ‘t ware. Want blijkbaar is het aanzienlijk beter om elke twee uur iets gezonds te nuttigen, waardoor je spijsvertering op gang blijft.

Zo is de opmerking van mijn diëtiste me niet ontgaan:
“Mens, je lijkt meer op een Biafra-kindje door ondervoeding!”

Mijn metabolisme is vrijwel stil komen te liggen, omdat ik vaker op de dag vergeet alles aan het werk te zetten. En te houden.

Ik zal niet zeggen dat ik het te druk heb, want dat is een slap excuus. Wat ik moet doen is de feiten onder ogen zien, dat ik daarom bij de drie grotere maaltijden meer eet. En die biertjes en dat wijntje wat ik graag drink zou ik ook best wel eens kunnen vervangen door het drinken van veel meer water.

Ik moet dus opnieuw beginnen. Leren grazen als ‘t ware. Steeds kleine beetjes ‘gezond’ nuttigen, zonder weer dat ene nieuwe lumineuze dieet te beginnen. ‘t Is ook beter voor de energievoorraad die je aan de dag legt. En ik voel dat toenemen. Zo ervaar ik nu ook bij het wandelen dat ik meer tempo aan de dag kan leggen.

Het heeft een hele tijd geduurd voordat mijn lichaam wende aan wél dat nuttigen van tussendoortjes. Het is of mijn spijsvertering weer opnieuw moest leren aan de slag te gaan. En te blijven. Gewicht verliezen doe je dus op twee manieren. Door één: verandering van mindset. En twee: door veelvuldig en gezond te blijven eten. Dat gaat me nu heel goed af. Al gaat het niet snel, gewicht kwam immers ook geleidelijk aan. Dus is langzaam afvallen zeker zo belangrijk.

En het is die ene verdomde poging waard. Dus ben ik onderweg. Onderweg naar de persoon die ik altijd al had willen zijn, maar te lui was om het onder ogen te zien.

Ik wil beter, en nu ik daar meer bewust mee bezig ben gaat dat me lukken ook.

0
0

About the author

Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

8 comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

By Pix

Over mij

moiHee hallo, ik ben Irene, bijnaam Pix en blog sinds 2002. Af en toe vind ik het heerlijk om in het toetsenbord te klimmen en alles lekker van me af te schrijven. In het kader van die geweldige flow, je-weet-wel. Ow… en mijn haar zit ook altijd goed… Lees meer.

Reacties

Over copyrights enzo

© 2002-heden iPIXtitude.nl. Alle rechten voorbehouden.

%d bloggers liken dit: