Sparren

Mooi woord, dát, sparren. En als bloggende schrijver overkomt het me meer dan eens dat ik een blogpost schreef, als in concept klaar heb liggen, maar dat toch wel even door een ander wil laten lezen. Dat ik vraag om constructieve input. En vaker wel dan niet, is men daartoe bereid. En ik weet ook zeker, dat die ander waardevolle kritiek levert. Dus in principe heb ik daar zeer goede ervaringen mee.

BETEKENIS:
als sparringpartner fungeren

UITSPRAAK:
[spar-ruhn]

WOORDFEIT:
Een sparringpartner is van oorsprong een oefenpartner voor sporters, bijvoorbeeld boksers. De term wordt ook gebruikt voor iemand die figuurlijk spart (‘vecht’) met iemand. Zo kan een bedrijf ideeën uitproberen op de sparringpartner; die kan op zijn beurt kritische vragen stellen, suggesties doen, enz.
Sparren en sparringpartner zijn ontleend aan het Engels: to spar ‘boksen (vooral ter training)’ gaat terug op het Oudengelse sperran ’tekeergaan, uithalen’.

Nu ontving ik laatst wat mails in de inbox, waarin een aantal gratis (met tussen haakjes een waarde in Euro’s van die) consulten worden aangeboden, met het oog op mijn ‘behoeften, wensen en pijnpunten als online schrijver’.

Mijn haren rezen gelijk ten berge. Zie je het voor je?

De conclusie van deze sparringpartners was dat: ‘ze me konden helpen met het behalen van doelen’.
Doelen? Als in meer lezers (nog meer?), meer reacties, en meer ‘succes’? En hoe denken zij te kunnen bepalen welke doelstellingen ik heb in dit leven en op het wereldwijde web?

Ik ben blij, en tevreden, met mijn kleine beetje web ruimte. Ik hoef niet zo nodig die ‘influencer‘ te zijn of te worden. Ik leef me uit met mijn eigen woordkunstjes, hetzij fictief, hetzij als in eigen ervaringen.

Bovendien ben ik van mening dat de zweverigheid die uit die mails spreekt, de beloftes die gedaan worden, zo’n beetje de trant heeft van:

Sommige mensen dromen van grootse dingen, terwijl anderen wakker blijven en ze realiseren.

4 gedachten aan “Sparren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: