Veerkracht

Heb van de week wel weer even alle mogelijke stemmingswisselingen mogen ervaren. Zo erg, dat ik er zelf moe van word. En soms arriveer je dan op dat grootse standpunt, dat je aan alles toch net niet dát kan veranderen wat je zou willen, en het al weer tijd en geduld moet gunnen. Daarom vind ik onderstaande spreuk altijd zo mooi:

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien” – Franciscus van Assisi

Vorig jaar ontdekte mijn grote – en enige – broer (nu 54) een probleem met zijn blaas. Na ettelijke onderzoeken kwam de schrikbarende diagnose: blaaskanker. Vandaag werden zijn blaas en prostaat verwijderd en zal hij het de rest van zijn leven met een stoma moeten doen.

Mijn broer en ik. Een groter verschil in karakters zul je – denk ik – niet gauw vinden.

Ik kijk tegen mijn broer op. Daarom is het ook misschien wel mijn grote broer. En hij zou mijn grote broer niet zijn, als hij niet op die gruwelijk respectabele veerkrachtige wijze met dit dilemma (?!) zou omspringen. “Het komt goed!” zegt hij steeds. En daar op wil ik volgaarne vertrouwen. Als geen ander.

Het zit me bepaald dwars dat dit hém moet overkomen. Juist hem. Omdat hij die flierefluiter mag zijn. Ik denk daarbij nog net niet, dat het mij beter zou sieren dan hem. Maar dat is dan die zusterliefde, dat smorende, dat alles overweldigende liefhebbende. De liefde die je koestert voor die ander, en dat je alles zou doen om die ander het geluk te laten proeven en de rest te overwinnen.

Ik mocht willen, dat ik dat sprankje aan veerkracht van hem mocht hebben.

Al gaat mijn stemming er bijna geruisloos op vooruit als ik zie, hoe hij nu wakker wordt en doodgewoon: “pûh la” zegt tegen dat wat ooit was…

2 gedachten aan “Veerkracht”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: