Veilig

Het is zomer, 2020. Weekend. Het complex waarin ik woon is vrij groot. Het is ook het begin van de maand, dus ik vermoed zomaar dat een boel mensen nu in en rond hun (nieuwe) huis aan het klussen zijn. Getuige de vele boorgeluiden die hier doordringen alsof ze naast, boven of onder me plaatsvinden. En aangezien de zon zich verstopt heeft achter een ietwat sluierige bewolking is het natuurlijk een mooie tijd om die klussen eens uit te voeren.

Die boorgeluiden, of andere klusgeluiden, maken altijd dat ik me veilig voel. Ik ben dan absoluut in mijn sas, en stoor me er geenszins aan, omdat de stilte voor heel even wordt doorbroken, en ik weer weet dat er in mijn directe naaste omgeving toch nog mensen aanwezig zijn.

Dat is – wat mij betreft – aangeleerd gedrag. Mijn ouders verbouwden, sloopten en bouwden weer op, vroeger kamers en huizen, terwijl ik gewoon lag te slapen in de nabijgelegen slaapkamer. Ook toen waande ik me veilig. Mijn ouders waren immers dichtbij aan het werken. Ik sliep door de gruwelijkste geluiden heen en maakte me er niet druk om.

Waar anderen vaak zeuren dat ze in het weekend gestoord worden van of door al dat geklus om hen heen, behalve als ze zelf eens een klus hebben natuurlijk. Dan moet het wel kunnen. Dan kan ik me super gerustgesteld voelen.

Ineens zie ik dat stukje blauwe lucht, en de zon die daarachter doorkomt. De boorgeluiden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Alles wat rest zijn de geluiden van buitenspelende kinderen. Blijkbaar heeft de zon voor heel even weer het geklus stilgelegd en keert iedereen terug naar buiten. De zon tegemoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: