Waarom wisselt 'Pix' zo vaak van theme?

Voor ik begon met WordPress werkte ik met Pivotx en met dat C(ontent) M(anagement) S(systeem) kon je bestanden kopiëren en plakken in ook nog eens een map die je zelf kon aanmaken ten behoeve van je lay-out. Ik heb reeds aan de Nederlandse crew van WP voorgelegd dat dit WordPress ernstig zou verbeteren omdat het creëren van child themes dan ook wat makkelijker wordt. Je hebt bijvoorbeeld dan geen File Manager via je DirectAdmin of FTP nodig. Men was het niet met mee eens, en sprak zelfs van ‘onmogelijk’. En dat via Twitter, wat misschien niet het juiste kanaal is om een goede uitleg te geven. Misschien begreep men me wel totaal verkeerd.

Hoe dan ook, ik vind dat er nog wel iets te verbeteren valt aan WordPress qua systeem.

Hieronder puntsgewijs wat dingen die me opvallen. Bij de weg: sommige themes – en niet eens alleen de premium themes – bevatten wel onderstaande punten:

 • Theme aanpassen is te verwarrend, zelfs voor de beginner
  De huidige toevoeging onder Weergave -> Aanpassen vind ik miserabel vanwege het feit dat sommige themes ook nog eens over aparte theme opties beschikken. Soms werkt dat uitermate verwarrend. Ook voor mij, want welke optie wordt nu waar ingezet?
 • Mogelijkheid om bijvoorbeeld tenminste een zelfgefabriceerde logo binnen (alle) themes in te zetten
  Nu moeten sommige mensen bij sommige themes hulp vragen om in de header.php een logo te zetten, en zonder child theme in te zetten is dat natuurlijk riskant, want bij een eventuele update van je huidige theme is je aanpassing plotseling weer verdwenen.
 • Theme producenten zijn soms uitermate slordig
  Wat op te merken is als je een theme wilt vertalen met behulp van de plugin Codestyling Localization. Als voorbeeld: de weergave van de datum, die wordt altijd weer op Amerikaanse wijze vertoond (July 15th, 2015), behalve als er een goede vertaling is van het theme. Let daar dus op.
 • Mijns inziens wordt er teveel nadruk gelegd op afbeeldingen binnen themes
  Dat is misschien een kwestie van persoonlijke smaak. Maar dan toch!
 • Zie mijn vorige Open brief aan de crew van WP
  Misschien ten overvloede: ik schreef reeds eerder een open brief aan wp-theme-ontwikkelaars. Nee, nog geen antwoord op gekregen.

Maar waarom dan wissel je zo vaak van theme?

Sleutelen aan sites is een hobby. Bovendien sleutel ik te vaak en teveel in een theme, of gaat bijvoorbeeld iets zodanig tegenstaan dat ik weer op zoek ga naar iets nieuws. De vorige layout kon bijvoorbeeld niet de reacties op een mooie wijze integreren die door middel van de plugin Social (by Mailchimp) binnenkomen. Ik raak bovendien gauw uitgekeken en verveeld door steeds maar weer dezelfde lay-out. En je leert er weer bij door een andere theme van inside out te leren kennen.

Zijn er ook dingen die jou opvallen? En die je graag doorgevoerd zou willen zien? Ben je net als ik een fervente fan van de Support afdeling en geef je aan wat je graag zou willen zien aangepast? Wist je trouwens dat er een ‘#dtv WordPress groep‘ op Facebook is?

10 gedachten aan “Waarom wisselt 'Pix' zo vaak van theme?”

 1. Maar waarom dan geen bolt (http://bolt.cm) gebruiken?
  Als je van pivot(x) naar WordPress kunt overstappen, kun je de overstap van WP naar bolt ook wel aan, en echt, je wordt er blij van.

  1. @lijn: In het prille begin een poging gedaan, toen het pas uitkwam. Zaten nog wat teveel foutjes in. Wat bleek tijdens de installatie van Bolt. Misschien wel handig en een uitdaging voor me… 🙂 Thanks voor de tip!

 2. Je vraagt aan Sikkens ook niet waarom jouw buurman zijn huis pimpelpaars heeft geschilderd toch? De fabrikant van de verf kun je toch niet verantwoordelijk stellen voor wat de gebruiker ermee doet?

  WordPress heeft een systeem gebouwd waarbij mensen hun eigen themes kunnen maken. Of ze dit netjes of slordig doen, is de keuze van de theme builder. Je kunt WordPress misschien aanrekenen dat er teveel mogelijk is binnen een theme, of dat er teveel mogelijke oplossingen zijn, maar m.i. niet dat theme builders hun werk niet goed doen.

  De kracht van WordPress is daarmee ook gelijk zijn zwakte. Door de vele, vele themes (en voor plugins geldt exact hetzelfde), is het onmogelijk voor de ontwikkelaars van WordPress om dit allemaal te controleren.

  Eigenlijk zou je dus een oproep aan theme builders moeten doen. Maar daar zitten ook een hoop mensen bij die net beginnen, of mensen die niet zo goed kunnen programmeren en daardoor niet helemaal volgens de ‘regels’ hun thema bouwen. Daar zijn tegenwoordig wel hulpmiddelen voor (theme frameworks).

  1. @Rolandow: Als je mijn eerste alinea leest zou mijn suggestie een rijke aanwinst zijn. En ‘onmogelijk’ is niets, alles kan immers.

   Men ‘dient’ om themes te kunnen maken wel enigszins PHP, HTML én CSS te kennen en ja die theme frameworks ken ik, heb er mee gewerkt. Voor veel mensen is dat teveel van het goede. Het is natuurlijk leuk voor jou en mij dat men door de structuur van WP support nodig heeft. En misschien houden ze het daarom ook wel zo… 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: