Wat me opvalt aan mijn bloglezersgedrag

Is dat ik vaak direct doorscroll naar de conclusie van een blog. Pas als ik die enigszins miraculeus vind, neem ik de tijd om het gehele blog te lezen. Ik scan dus. En dat vind ik van mezelf een erg irritante gewoonte worden.

De tijd nemen

Zou dus een relevante factor kunnen zijn. Maar ik ben niet zo goed – meer – in lange lappen tekst. Hoe vaak zoekmachines ook drammen dat een bloglengte van plus 300 woorden beter uit de verf komen. Het spreekt mij persoonlijk niet aan.

Tenzij een blogpost fictie is natuurlijk, want die wetenschappelijk onderbouwde lappen tekst laat ik liefst links liggen.

Sowieso constateer ik dat blogs tegenwoordig een adviserend karakter moeten hebben. En ik ben niet zo goed met ‘ongevraagde adviezen’ dus laat ik die ook liever met rust.

Zoekmachine-optimalisatie

Dus vraag ik me meertijds af of ik mijn SEO goed moet instellen, opdat ik wel gevonden word. Elke keer weer maak ik ruzie met trefwoorden, tot het moment dat ik dan lees dat een zoekmachine helegaar niet zo tuk is op die focus, maar wel op goede content.

We mogen dus weer gewoon gaan schrijven. Een toffe blog afleveren. Die voor de ander plezierig is en niet specifiek tot verwarring zal leiden.

Vraag jij je ook wel eens af?

Per wanneer de insteek van het bloggen is aangepast? En door wie dan wel? En waarom?

Waar blijft de lol van het ongegeneerde bloggen voor pure fun?

12 gedachten aan “Wat me opvalt aan mijn bloglezersgedrag”

 1. Ik trap ook in die val hoor. Waar ik vroeger heel andere stukjes schreef, ga ik nu al te gauw mee in de trend van ‘hoe moet je…’ of ‘zoveel tips’. Als je iets leest over bloggen is dat ook altijd wat wordt aangeraken: getallen scoren beter, advies scoort beter en je moet je lezers iets te bieden hebben. Wie geld verdient met zijn blog gaat mee in dat idee en wie eerder mijmert, trapt in de val om ook lekker mee te doen. Want we schrijven al gauw hetzelfde als we lezen.

  Wat een valkuil zeg…

 2. De tigtips-berichten sla ik vrij snel over. Meestal ken ik die tips wel en anders ben ik ook niet van plan om ze toe te passen. Gewoon doen wat je leuk vind en waar je je prettig bij voelt.

  Los daarvan vraag ik me af of je via een betere SEO lezers krjgt die blijven terugkeren. Ik denk van niet. Je krijgt alleen snelle langswaaiers die iets zoeken. De betere manier is nmm op bezoek gaan bij andere bloggers. Nadeel daarvan is dat je daarmee vooral medebloggers op bezoek krijgt en daar ben ik ook niet op uit.

  1. @Ximaar: Ik denk idd ook dat mensen die iets opzoeken niet meer regelmatig zullen terugkeren, tenzij je zo verdomde goed schrijft dat het wel aanlokkelijk wordt… 🙂

 3. Tot nu toe heb ik me nog nooit afgevraagd hoe het zit met SEO want ik heb geen idee waar ik op zou moeten keten. Ik blog niet dagelijks en ik nog over wat mee bezighoud. Geen adviezen, ge tips maar meer bespiegelingen van wat ik meemaak. Em wat dat met me doet.
  Natuurlijk vind ik het leuk als mijn blog gelezen wordt maar de duizenden bezoekers die anderen hebben zal ik nooit krijgen en dat is ook niet mijn streven.
  Het delen van de dingen die ik meemaak vind ik leuk. Schrijven vind ik leuk en beter leren schrijven vind ik nog leuker!
  Ik blog vanuit mijn hart. Voor mezelf en voor wie het leuk vind om het met me mee te beleven.

 4. Ik baal vooral van de blogs die de tekst exact voor Google hebben geoptimaliseerd. Dat leest soms minder lekker weg. En te lange blogs, het internet is voor mij een vluchtig medium… ik lees ze meestal niet. Tenzij iemand heel goed schrijft.

 5. Ik vind het persoonlijk erg jammer dat blogs tegenwoordig bedoeld worden als informatiegevend. Ik lees liever een goed verhaal. Fictie of non-fictie. Daarvoor is seo nog niet op ingesteld. Regelmatig tik ik bij Google in: fictie blog. Altijd dezelfde hits die ik niet interessant vind. Om die reden kap ik ook helemaal met SEO en schrijf over dingen die ik leuk vind. Ik check dan ook het lezersaantal niet meer. Ik schrijf wat ik zelf zou lezen/volgen. Althans nu nog niet. Binnenkort wel weer.

  1. @Elisabeth: Ja, ik hoop ook dat dat informatie-verstrekkende van blogs een tijdelijke trend is. Ik lees idd ook liever een goed verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: