Wijze mensen leven hun eigen regels

Soms ontkom je er niet aan, als je de kranten openslaat en alleen al de koppen leest. Ergernis. Over de shutdown in de VS, maar wat weet ik nou van politiek en hun machtspelletjes? Over zo’n ‘beetje dom’ voorstel van D66, dat we maar flink mogen ‘lenen’ in de toekomst met betrekking tot je eigenste woning. En natuurlijk over die verrekte Nashville-verklaring, wat zo’n beetje aan onze ludieke rechten van de mensheid vreet, en waar ik de volgende gedachtengang hanteer.

Temidden van die chaos van opinies, laat ik mijn gedachten maar even met rust. En bedenk, ik weet wel beter. “Wees die wijze”, fluistert mijn hart me in.

Ik vraag me af, of dezelfde mensen die die Nashville-verklaring ondertekenden, zichzelf ook min of meer bewust afvragen of het wel zo verstandig is om elke morgen je tanden nog te poetsen. Dat klinkt belachelijk misschien, maar het is zo verrekte voor de hand liggend allemaal. Aan sommige medemenselijke zaken kun je niet tornen, dat weet zelfs iemand met een IQ van 72.

Leef je eigen regels

Want, mensen die zakelijk gezien succesvol zijn, lenen nooit meer dan dat ze uit kunnen geven. De succesvolle sportieven onder ons, doen er werkelijk alles aan om ‘ongezond’ uit hun leven te weren. En de productieven onder ons, verschijnen pronto om 8 uur op hun werk, elke dag opnieuw, en gaan aan de slag.

Ze hebben als het ware hun eigen ‘mindset’. Hun eigen regels waaraan ze zich strikt houden. Ze zijn zo ingebakken, dat men er na verloop van tijd niet eens meer over nadenkt, maar gewoon uitvoert.

Deze regels zijn echter geenszins beperkend. Je hoeft immers niet met jezelf te onderhandelen over hoe jouw houding zou moeten zijn. Je hoeft niet steeds opnieuw te beslissen. Je weet immers wat het beste is. Voor jou en voor de wereld om je heen.

Durf onafhankelijk te zijn

Het maakt je ook onafhankelijker van die ander, want je hebt zelf voor de vrijheid gekozen om te leven conform je eigen regels. Je weet immers ook aan welke kant van het hek jij wil leven. Voor wat soort liefde en medemenselijkheid jij je persoonlijk voelt aangetrokken en daaraan gekoppeld, welke regels jij hanteert ten aanzien van die ander.

Dat is vrijheid. Want je weet zodra je aan je eigen regels tornt en ze opnieuw belicht, je direct weer weet waarom jij staat waar je voor staat…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: