#WOT deel 41: kinnesinne

Ben te vroeg geboren, want als ik ergens kinnesinne over heb, dan is het wel de jeugd van tegenwoordig. Mijn jeugd vond studeren niet stoer. Had liever een praktisch diploma op zak. Maar het kan ook zo zijn dat mijn ‘degelijke’ opvoeding me in die richting stuurde. Had ik dan later geboren, dan had ik beslist die studie Communicatie & Multimedia Design afgerond. Helemaal mijn stieltje.

Het is alleen wat zuur, dat je daar pas achter komt als je reeds 50 bent. En dat je af en toe – soms stiekem én wekelijks – eens spiekt of dat prijskaartje van die betreffende opleiding reeds een beetje afzakt. Want studeren, mwah, daar hangt wel een prijs aan, hoor.

Het #WOT-woord van vandaag is:

Kinnesinne ~ 1) Afgunst 2) Haat 3) Jaloers 4) Jaloezie 5) Kif 6) Na-ijlen 7) Nijd 8) Volkse uitdrukking voor jaloezie

Soms, en dat is op een volmaakt andere voet, ben ik ook wel eens jaloers of afgunstig op mensen die het leven wat soepeler nemen, met meer bescheidenheid, genade of elegantie, zo je het noemen wil. Ik kan tamelijk tegenspartelen als het leven me even niet meezit. Daar word ik dan knap chagrijnig van. En dat komt een situatie meestal niet ten goede.

Vaker wel dan niet, word ik beslist nijdig als anderen lachend over zaken heen stappen. Nee, zij hebben ‘geen last van’ voortdurende rugpijn door een ingezakte ruggenwervel, en ze kennen geen pijntjes van artritis en artrose. Kortom, als je eenmaal goed gaat doorvragen, hebben ook zij hun mankementen, maar zullen ze dat (met die verrekte) elegantie proberen te verbergen. Immers, klagers worden het liefst gemeden in deze maatschappij, waar alles altijd maar ‘goed’ en vooral ‘gezond’ dient te verlopen.

Kinnesinne is dus typisch iets wat onderhuids kriebelt. Maar ik ben altijd weer de eerste om eerlijk te bekennen dat iets dergelijks ook bij meer zeer sterk kan leven. Aan totale eerlijkheid en spontaniteit hier geen gebrek.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Martha een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de #WOT. Na wat omzwervingen via me, moi en myself en Hendrik-Jan, kwam de #WOT uiteindelijk bij Martha terecht. Zij schrijft de #WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle #WOT’s vanaf 2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: