#WOT deel 52: terugblik

Als er een deelwoord wat voor dit jaar in aanmerking mag komen, dan is het wel ‘blik’. Het is misschien wel leuk om dit met behulp van een kaartspel te spelen. Mag ik van jou een (stoffer én) blik, om dit jaar z.s.m. a.s.a.p. door het dichtstbijzijnde riool te zien verdwijnen?

Het jaar begon met mantelzorgen, en zal er ook mee eindigen. Nu ben ik niet de beroerdste, al zeg ik ’t zelf, maar niet alleen moederlief heeft dit jaar qua mazzel niet het meeste geluk gekregen. Ook broerlief moest het qua gezondheid verduren. En dat beangstigt me een weinig. Meer nog, dan ik durf toe te geven.

Het #WOT-woord van vandaag is:

Terugblik ~ 1) Beschouwing 2) Beschouwing van wat voorbij is 3) Flashback 4) Herbeschouwing 5) Historisch overzicht 6) Overpeinzing 7) Retrospectie

Al wil ik er wel bij zeggen, dat we op sommige momenten het uitschateren van het lachen, wegens het immense malaise-gevoel en gevoelens van onmacht. En al waren er ook tranen van verdriet, want hoe moeilijk en zwaar is het, anderen te moeten zien lijden. Toch zijn we met z’n allen weer wat menselijker geworden en de familiebanden weer wat hechter.

Al heb ik wel wat zaken moeten bijleren:

  1. Oudere mensen, zelfs in rolstoel, kun je tegen praten

    Mijn moeder is met haar bijna tachtig jaar nog steeds behoorlijk bij de tijd. Daarom verwondert het me elke keer weer, dat men – zelfs artsen – eerder tegen mij praten en mij aankijken, waar het di Mama betreft. Zelfs in haar aanwezigheid. Ik vermijd dit, door tijdens zo’n gesprek steeds weer richting di Mama te kijken, en haar steeds opnieuw te betrekken in de conversatie. Het gegeven hierboven bevreemdt me. En dat steeds opnieuw.
  2. Blijf eerlijk en realistisch qua opties

    Als de nood aan de man is, en je je eigen krachten dreigt te gaan overstijgen, moet je steeds weer zelf aan de bel trekken. Ik leerde dit jaar grenzen aangeven, en aan te kaarten dat ook ik mijn grenzen qua mantelzorgen zeer streng moet bewaken. Gelukkig beseft moederlief dat ook ik een leven moet en kan hebben.
  3. Leren tijd en geduld te betrachten

    Dat zijn nog wel een paar dingetjes voor mij. Sowieso ken ik weinig geduld en meen ik te denken dat er geen begrip als tijd zou moeten bestaan. Behalve misschien ten aanzien van anderen. Mijn eigen tijd en geduld zal ik dus terdege aan moeten werken. Niet louter voor mijn temperament, zeg maar, maar ook ten aanzien van mijn gemoedsrust. Tijd heelt alle wonden, zegt men immers.

Maar op de een of andere manier blijf ik heel nieuwsgierig, en snak ik naar verse input. Zeker ten aanzien van het aankomende jaar. En wat me dan ten deel zal vallen. Ondertussen fluister ik in gedachten soms stiekem: ‘Have mercy!’

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Martha Pelkman een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de #WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de #WOT uiteindelijk bij Martha terecht. Zij schrijft de #WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle #WOT’s vanaf 2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: