Youp's 'Licht'

Terwijl ik gisteravond ergens zou Netflix-bingewatchen, werden we aangenaam verrast toen bleek dat Youp van ’t Hek diezelfde avond op tv was. Nu is kijken naar stand-up comedy voor mij altijd beter alleen thuis, want ik mis in gezelschap maar al te vaak de clou. Omdat er van mijn gezelschap altijd wel iemand lacht of een andere emotie deelt op zo’n kritiek moment. Maar gelukkig was er een goede ondertiteling.

Youp trok als vanouds heerlijk tekeer. En waar ik me soms erger aan zijn herhaaldelijke vloek- en tiergedrag, vroeger, kon dat me dit keer echt niet meer zo boeien. Het lijkt wel alsof ik het nu beter kan plaatsen, in het licht van de dingen die fout gaan en emoties die daarbij horen.

Want Youp kan zo geweldig uitweiden over de dingen die fout gaan. En daar hoort dat markante uitrazen bij. Bespeur dat bij mezelf ook als Murphy’s Law weer ‘es in werking treedt. Dan vervloek en verwens ik de hele wereld flink zum Kloten, zeg maar. Terwijl dat getier mij persoonlijk niets wezenlijks doet, een ander er door geschokt raakt, maar dat terzijde.

Wat Youp bij mij persoonlijk altijd teweeg brengt, en waarom ik aldus een grote fan van hem ben, is dat hij het altijd weer presteert iets van verliefdheid op het leven, liefde voor (hij zei het zelf ook) verwonderingen, en de lichtheid van het bestaan, terug te brengen naar de essentie. En dus ook binnen mij.

Ik kan soms wat emotioneel koeltjes naar de wereld kijken. En als ik dan hoor dat Youp zijn vrouw nog steeds een prachtig mooi wijf vindt. En nog steeds dat innerlijke vuur bezit, ondanks zijn recente hartproblemen dan wel -worstelingen. Dan weet ik weer dat mijn eigenste koele emoties richting de wereld, maar een uiterlijk façade is en louter een tijdelijke gevoelservaring ten behoeve van de bescherming van mijn eigen hartstreek.

Na het zien van zo’n humorvolle one man show ben ik dan altijd weer super blij en een tevreden mens. En naar ik geloof is dat ook precies waar Youp even terecht de vinger op wil leggen. Even verwezenlijken wat emoties bij de mens teweeg brengen. Kudo’s daarvoor. Heel veel kudo’s en dank!

Eén gedachte over “Youp's 'Licht'”

  1. Ik ben er ook eens lekker voor gaan zitten. Halverwege heb ik hem afgezet. Ik vond hem geweldig weer. Huh? De hond waar we opgepast hadden, werd opgehaald. Dan gaat de tv uit. Youp of geen Youp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: