Even Downton Abbey

Even Downton Abbey ~ @iPIXtitude.nl
Foto geplukt van nieuwsblad.be

Joh, ben eigenlijk nooit zo voor de kostuumdrama’s. Te stijf. Te statig. Maar Downton Abbey heeft uiteindelijk wel mijn hart gestolen omdat het zo piekfijn de verhoudingen laat zien tussen ‘boven’ en ‘beneden’: lees de verhoudingen met het personeel van dit gruwelijk groteske paleis.

Met alle karakters ontwikkel je wel een band. En om heel eerlijk te zijn bewonder ik daar ons aller Maggie Smith nog het meest. Haar acteurskunsten zijn formidabel. Haar wat bijtende sarcasme vind ik heerlijk relativerend. Ik lach me vaak wezenloos als zij alleen al in beeld komt en haar tekst oreert.

En dus stapte ik gisteren geheel spontaan onze nieuwe bioscoop in Haarlem-Zuid binnen: Kinepolis en heb me onderwijl luidkeels snoepend gelaafd aan dit spektakel, de tweede film A new era.

En ik wil hier natuurlijk niet showstoppers weggeven, maar het verhaal handelt om de instandhouding van het paleis, waarbij de familie hun basis openstelt aan een filmmaker die het stulpje wel wil gebruiken als achtergrond voor een film. Ergens is het fijn om te zien dat ook die lui zich vroeger realiseerden dat er geld moest binnenkomen om hun grootse en meeslepende levensstijl en het onderhoud van ‘het pandje’ te kunnen waarborgen.

Hoe dan ook heb ik me weer kostelijk vermaakt gedurende de film. Ik waande me heel even in een andere wereld, waaruit ik me letterlijk los moest schudden toen ik daarna een BigMac bestelde bij de naastgelegen MacDonalds en ik weer op aarde terugkeerde.

Zo lang was het geleden dat ik laatst een bioscoop bezocht. En nu ik terugdenk aan hoe lang dat was, moet dat minstens Jurassic Park zijn geweest. Ik kan nog huiveren over de dinosaurasstappen die je ‘live’ kon ervaren bij zo’n grootse filmvoorstelling.

Ik heb me nu voorgenomen weer vaker een film te gaan zien die me even het gevoel schenkt een korte vakantie te hebben gehad.

2 gedachten aan “Even Downton Abbey”

    1. @Ali: Whaha. Ja kan ik eindelijk weer shaken en mijn ogen verstoppen achter mijn handen, omdat ik eigenlijk niet wil weten wat die dino’s nu weer (uit)vreten. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: