Filmreview The Beguiled

Als je houdt van slow scenes en bovendien kostuumdrama’s is deze film, The Beguiled, misschien iets voor jou. Natuurlijk wil ik het plot niet vooraf verraden, maar daar ontkom je eigenlijk niet aan met deze film van de hand van Sofia Coppola.

Plot

Een van de jonge meisjes in het Internaat is op zoek naar geschikte champignons en stuit in het enge bos op een gewonde soldaat (Colin Farrel). Ze weet hem mee te krijgen naar de imposante mansion en aldaar wordt hij met zorg opgekalefaterd door Miss Martha (een wat satanische rol door Nicole Kidman). Het zou een film natuurlijk niet sieren als er niet een ‘gespannen seksuele sfeer’ aan wordt gekoppeld met alle aanwezige dames in dit meisjes Internaat, wat hem uiteindelijk fataal wordt.

Review

Ik kreeg het Spaans benauwd bij het zien van de dresscode, het insnoeren van de vele lagen kleding bij de dames, gedurende de periode van de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Want oef, wat ben ik blij dat we daar sindsdien wat relaxter mee omgaan.

Normaal houd ik absoluut niet van films waar geen actie, geen sprankje humor, en het leven als een negatieve black hole wordt afgebeeld. Edoch, het past wel in deze film, waarin alles traag, trager, traagst wordt weergegeven. Ik vond die ‘gespannen seksuele sfeer’ niet bijster goed uitgekauwd, dat had nog veel beter gekund.

Conclusie

Het eind van de film is dan echter weer subliem. Omdat het jonge meisje weer op pad mag, het enge bos in, om geschikte en ditmaal ‘dodelijke’ champignons te gaan plukken. De film eindigt op een spectaculair lugubere manier, wat ik vrijwel het enige pluspunt vond van de film, omdat het zo verweven is met het begin.

Honderd minuten zien van dit soort tragedies, en je stapt de bioscoop uit met nieuwe opties, hernieuwde kansen en het feit dat je blij bent dat je NU leeft.

4 gedachten aan “Filmreview The Beguiled”

  1. Klinkt goed. Heb je de andere films van Sofia Coppola gezien dan? Vooral Lost in Translation of The Virgin Suicides spreken je misschien wel aan…. Dezelfde traagheid en spanning!

    1. @Paul: Ja en dat was het. Ik heb vanzelfsprekend Lost in Translation gezien, al was het alleen maar vanwege Bill Murray… En Sofia heeft duidelijk talent voor deze niche… šŸ˜‰

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: