Mijn 5 vragen aan @de_rolande

Op Twitter zie ik vaak lieve foto’s voorbij dwarrelen en af en toe links naar gustje.be door @de_rolande. Vandaar zomaar wat ludieke vragen aan haar adres:

 1. Wie ben je (beschrijf jezelf op de meest sappige, vrolijke en intense manier)?

  Wie ben je is je eerste vraag, mijn naam is Rolande, gekke naam niet? Soms – al ben ik al 64 jaar oud – kijk ik nog op als ik hem hoor vallen, mijn naam. Normaal zou ik Micheline geheten hebben, maar papa heeft er Rolande van gemaakt. Was mooier, dacht hij, met een glaasje op, maar eigenlijk – als ik eerlijk moet zijn – zitten er vijf vrouwen verstopt in mijn lichaam, zijnde:

  1. Een echt stress-konijn, ze springt op van elk akkevietje, probeer haar gedeisd te houden, stop haar ’t liefst zo diep mogelijk binnenin mezelf weg daar kan ze kalmeren en met haar stress de andere vrouwen in mij niet langer deren.
  2. Dan heb je de zo onschuldige ik, iedereen zet haar naar zijn hand, het is steeds afwachten wat het eindresultaat zal zijn, het toppunt van blijdschap of de diepte in, iedere keer weer hetzelfde liedje.
  3. Voor de ongelukkige en ongelovige vrouw in mij, laat ik mijn gedachten deur steeds op een kier staan, zodat wat plezier en geluk kunnen binnenstromen en ik voor eens – wie weet – in mijn eigen droom durft te geloven.
  4. Er schuilt ook een echte deugniet in mij, hoop dat ze nog lang in mijn lichaam mag blijven wonen, iedere ander vrouw in mij geniet oprecht van haar deugnietenstreken, ze mag van mij elke dag haar teugels laten vieren.
  5. En dan hebben we de zo eerlijke vrouw die in me schuilt. Zo graag zou ik hebben dat ze voor eens niet zo eerlijk zou zijn, een leugentje om bestwil geeft meestal als resultaat veel minder pijn.

  Deze vijf vrouwen, wij zijn samen één geheel, samen opgegroeid, gepuberd, gegiecheld, achter de jongens aan gelopen, kort gezegd: zijn samen volwassen geworden. Wij zijn met vijf en toch is er maar één en dat ben ik!

 2. Waar kom je vandaan (beschrijf je jeugd, familie, relatie, kinderen, huis, woonplaats)?

  Waar kom je vandaan is je tweede vraag, wel ik ben een geboren en getogen Belg, heb een grotere broer en een zus, mijn engelbewaarder – ik heb haar nooit gekend – één jaar na haar overlijden, ze was amper 3 maanden oud, ben ik geboren. Ze loopt in mijn schaduw met me mee, haar hand in de mijne.
  Van kleins af aan was ik een echt papa’s kindje, hij was en is nog steeds mijn grote liefde, de man van mijn leven, niemand zal ooit van me houden zoals hij…

  De warmte die ik gekregen heb tijdens mijn jeugdjaren is een geschenk van hem, een warm nest kon je het moeilijk noemen bij ons thuis , het komt misschien daardoor dat ik bescherming zocht en gevonden heb bij mijn 5 vriendinnen.

 3. Neem me stap voor stap mee in het proces dat ertoe heeft geleid om (hier) te komen waar je vandaag de dag bent. Wat was het eerste wat je deed? En de volgende?

  Je derde vraag aan me is neem me mij bij wijze van spreken door je leven mee. Van het begin tot nu: ik was amper 20 jaar toen ik ging trouwen, met in het achterhoofd het idee en vastberaden van mijn huis een thuis te maken, ergens waar het warm en gezellig was. Hoop dat ik er in geslaagd ben, hoop het zo, heb het geluk van een mooie gezonde zoon te hebben die reeds 42 jaar oud of zeg ik beter jong is. Die vader van mijn allerliefste kleinzoon Gustje, nu acht jaar oud, hij is mijn toekomst en ik ben voor hem ‘oma poes’.
  Mijn dieren, waaronder poezen (daarom ‘oma poes’), 7 geitjes en 3 konijntjes zijn als kinderen voor mij, elke keer als ik afscheid moest nemen van één sterft er een deel van mijn hart mee!

 4. Als een kind op je afstapte en je advies zou vragen en je had maar een paar minuten de tijd om het beste van jezelf te geven, wat zou dat dan zijn?

  Als een kind jou om advies zou vragen is je vierde vraag: heel simpel, ik zou hem antwoorden: leef naar je hart, heb je naaste lief en zeker jezelf. Met zelfvertrouwen is het zoveel makkelijk door het leven te gaan. Ik zou hem mijn ondeugende kant laten zien, zodat een lach op zijn gezichtje zou komen te staan en er lichtjes in zijn ogen zouden oplichten.

 5. Waar wil je liefst heen (met je blog/) je leven?

  Als laatste vraag vraag je me , waar wil je het liefst heen in je leven. Als ik heel eerlijk moet zijn mag dat voor mij een verrassing blijven, het enige wat ik zo graag zou blijven doen is, proberen te schrijven. Amper vier geleden heeft de muze haar weg naar mij gevonden, zo maar ineens kon ik een zinnge zin met rijm op papier zetten. Waar het me vroeger, op school, nog niet eens lukte om een deftig opstel te schrijven zonder fouten. Het blijft voor mij nog altijd een raadsel hoe ik dat ineens klaar gespeeld heb, het lucht me op mijn gevoelens op papier te zetten, in een gedichtje, een haiku of gewoon een tekst over wat dan ook, realiteit of pure fantasie….

6 gedachten aan “Mijn 5 vragen aan @de_rolande”

 1. Dit interview stond nog te wachten in mijn favorieten voor als ik weer tijd had om te lezen.
  Ik ken Rolande van twitter. We volgen elkaar al lang. We tweeten niet dagelijks met elkaar maar toch zit het goed tussen ons. Ik noem haar mijn zuiderdinnetje en vind haar een ontzettende lieve en warme vrouw.
  Ze schrijft mooi, ik hou van haar poëzie. En ook hier in dit interview heeft zij, door zichzelf in 5 personen te noemen, (wat ik heel grappig vind) zich ook enigszins poëtisch neergezet.
  Erg leuk om dit allemaal te lezen en haar nog beter te mogen leren kennen.
  Dank Irene en dank zuiderdinnetje <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: