Pix over vriendschap

Volgens de filosoof Aristoteles kan een mens niet zonder vriendschap. Vaak wordt er gesteld, dat je immers je vrienden kunt kiezen en je familie niet. Over dat laatste kan ik dan wel wat wrevelig zijn. Ik bedoel, waarom accepteert men zelfs familie niet als een mogelijke vriend voor het leven. Dan ineens weet ik dat het leven uit keuzes bestaat.

 1. Hoeveel vrienden heb je?

  Op dit moment zijn mijn vriendschappen op een hand te tellen, maar ik heb nooit veel vrienden gehad.
  Vroeger voelde ik me een rasecht buitenbeentje. Vond mezelf niet echt passen binnen enig kader of gezelschap. Dat was een keuze, snap ik nu. Misschien was ik wel te hard op zoek naar mijn eigen individualiteit.
  Naarmate ik ouder word, besef ik dat ik meer behoefte heb aan mensen om me heen. Het lijkt wel, of ik plotseling ontwaakt ben, en mijn individualiteit voldoende is uitgeput. Misschien ook dat mijn oogluiken zijn open gegaan en dat ik me realiseer dat ik helegaar niet die vreemde snoeshaan ben, waarvan ik dacht dat ik die was.
  Tegenwoordig zie ik overeenkomsten. Ik zie grappige herkenbaarheden. Ik ontmoet mensen, en kan ze heel interessant vinden. Plots.

 2. In hoeverre zijn je online-vrienden je echte vrienden?

  Ik koester wat dat betreft geen illusies. Online kun je immers een sterke verwantschap ervaren, die in real life als sneeuw voor de zon kan verdwijnen, getuige de diverse dates uit het verleden. šŸ˜‰

 3. Hoeveel vrienden had je vroeger?

  Ook vroeger had ik niet veel vrienden, en die vriendschappen sloot ik eerder met mannen dan vrouwen. Zelfs als de mannen meer wilden dan dat, zag ik dat gemakshalve maar over het hoofd. Ik vond vrouwen altijd wat ingewikkeld. Ja zeggen, maar nee denken. En als je ruzie kreeg, dan bleef het een levenslange strijd, leek dat wel. Terwijl je van een man een stoot voor je kop kon krijgen, en het misverstand daarmee opgelost werd.
  Ik ben niet iemand van jaren onenigheid. Ik ben die persoon die na een stevige ruzie, de eerste is die de telefoon oppakt omdat het leven te kort is om te lang in onmin te leven.

 4. Geloof jij het idee van een best-friend-forever? Of kunnen vriendschappen komen en gaan?

  Ik heb in de loop der jaren veel best-friends-forever versleten. De reden dat ik ze versleet is dat ik me tijdelijk opwond over de eenzijdigheid van die vriendschap. Dat is wat anderen noemen: dat verrekte verwachtingspatroon dat je ten aanzien van die ander hebt.
  Mocht ik me ergens in de steek gelaten voelen, vanwege mijn idee dat het van mijn kant meer geven dan nemen was, dan kon ik een vriendschap subiet opzeggen. Vaak leidde dat tot vele vraagtekens bij die ander.

 5. Kies: is vriendschap iets wat je actief moet zoeken of is vriendschap iets wat je overkomt?

  Wat mij betreft is een goede ‘klik’ al die motivatie om elkaar eens nader te onderzoeken. Meestal ben ik dan de eerste die het initiatief neemt om de ander van harte uit te nodigen eens een koffie, biertje of wijntje te gaan verbrassen op een zonnig terrasje.

 6. Met wie – uit je verleden – zou je wel weer contact willen opnemen (maar misschien niet durft)?

  Ik had een vriendin – sinds mijn dertiende – die ik een jaar of wat geleden, vanwege dat verrekte verwachtingspatroon, de deur heb gewezen. Vaak kreeg ik het idee dat ze wegens een verschil in zwaarte en afhankelijkheid altijd weer de baas wilde zijn. Soms mis ik haar. Nog steeds.

 7. Moet je iets gemeenschappelijks hebben om vrienden te kunnen zijn?

  Zolang die ‘klik’ er is, en je samen gezellig honderduit kunt babbelen over legio onderwerpen is vriendschap altijd mogelijk.

 8. Moet je ongeveer even oud zijn om elkaars beste vrienden te kunnen worden?

  Wat mij betreft zijn vriendschappen in elke leeftijdsklasse mogelijk. Dat is niet afhankelijk van leeftijd, zolang die ‘klik’, dat ‘verbond’ er maar is.

 9. Wat moet je bij jou dus doen om vriend-af te worden?

  Zodra ik het gevoel krijg, dat ikzelf of die ander in een soort van afhankelijkheidsmodus verdwaal, dan kan ik heel erg in paniek raken.

 10. Met welke bekende Nederlander zou je wel bevriend willen zijn?

  In mijn geval wordt het een Belgische, en wel Goedele Liekens. Ze lijkt me een aangenaam, vriendelijk en charmant mens en interessant om beter te leren kennen.

Wie volgt? Beantwoord ook deze vragen

En post ze op je eigen blog. Vergeet niet de link naar je blogpost onder deze van mij – in de reacties – achter te laten. Ik beloof je dat ik het lees, en een welgemeende reactie terugplaats…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: