8 Voordelen van het onderhouden van een lifeblog

In between jobs in 2002 las ik wat blogs, zoals o.a. die van Maanisch.nl, en wist ik dat daar mijn volgende hobby lag. A star was born. Alras kocht ik mijn eerste domeinnaam met bijbehorend hostingpakket. Ik staarde eens naar de vele login data die ik ontving van mijn webhost.

Keek eens kritisch om me heen, hoe men dat nou deed, een website opbouwen. En welk systeem men als blogger voornamelijk hanteerde. Naar wat bleek was dat Pivot van Nederlandse makelij (want zelfs WordPress was nog niet geboren). Eenmaal daar achter, worstelde ik mezelf door een installatie. Destijds ging alles nog handmatig, er was nog geen Installatron of iets wat ook maar leek op een installatie-wizard.

Toen dat eenmaal stond had ik dan eindelijk een website. Ik kon een blogbericht publiceren, en dat zou op mijn site verschijnen. In gedachten struikelde ik al over mijn eigen woorden. En met zo’n knipperende cursor die je dermate uitnodigt dat tabula rasa vol te kladden, wist ik ook wel raad.

Tussendoor constateerde ik wel een soort van patroon, ja zelfs een soort van logica niet alleen in het schrijven, maar ook in het onderhoud van mijn site, dus zou daar uiteindelijk wel een touw aan vast kunnen gaan knopen. Terwijl zelfs Google in die tijd nog niet veel uitkomsten bood.

Maar wat heeft pak ‘m beet zestien (16) jaar aan bloggen mij persoonlijk opgeleverd? Wat heeft het me voor voordelen opgeleverd? Waarom blog ik nog steeds?

 1. Omdat het kan

  Dat supergrote Internet is eigenlijk een enorm stuk wereldwijd niemandsland, terwijl jij als blogger wel eigenaar bent van een heel klein stukje daarin. En uiteindelijk is een mens bij uitstek een communicator, de verteller van het of jouw verhaal. Als blogger ben je publicist van je eigen verhaal, wat vele malen leuker is dan steeds opnieuw jezelf te herhalen bij een koffie-automaat op je werk, bijvoorbeeld. Waar vroeger de boekdrukkunst werd uitgevonden om verhalen te laten reizen, is het Internet dé supersonische manier om ook je neef of nicht aan de andere kant van de oceaan te bereiken. En dat reeds op het moment dat je op ‘Publiceren’ drukt.

 2. Omdat je je passie kan delen

  Als je schrijven over het leven in het algemeen of in het bijzonder als hobby hebt, of vlogt om jezelf in de kijker zetten, zul je merken dat elk triviaal onderdeeltje van je dag een al potentieel item zal zijn om over te bloggen. Je kunt je verdieping eenvoudig uitbouwen. Je kunt je opgebouwde kennis kort en bondig delen. Je kan het begrip ‘passie’ een enorme dimensie of boost geven door je blog iedere keer weer tot leven te brengen en in stand te houden.

 3. Omdat je je gedachten kan ordenen

  Zelfs ik weet soms niet van tevoren waar een blogpost heen zal gaan of hoe het zal eindigen, en als ik dan achteraf mijn schrijfsels eens doorneem, weet mijn verbazing me altijd opnieuw te prikkelen. Ik ben dan niet alleen verbijsterd over mijn eigen inzichten, maar ook over hoe geordend mijn brein gedachten weet weer te geven. Het is zelfs zo, dat ik na het noteren van gedachten mezelf duidelijker kan uitdrukken. Wonderlijk én meesterlijk, dát!

 4. Omdat het je een podium biedt

  Waar je vroeger dat zeepkistje in het park een berucht podium bracht, heb je nu een vrijwel anoniem stukje niemandsland veroverd. Want heb jij een mening over de politiek of baart die verrekte ontzorging van de ziektekostenverzekeraars je zorgen, dan kun je daarover volledig uitweiden in een blogpost. Of wil jij louter verhalen pennen en delen met de-hemel-mag-weten-wie, dan kun je je naar hartenlust uitleven en je blog tot een ware levenskunst verheffen. Als was je Picasso himself.

 5. Omdat het een uitdaging is om – nog – beter te schrijven

  Schrijven heeft me niet alleen geleerd mijn gedachten te verwoorden. Het heeft me juist een passie opgeleverd in het nóg béter willen leren schrijven. En dat zonder de Kunst af te willen kijken van een docent, of iemand die je dé regels leert en vervolgens adviseert om die verrekte regels toch stelselmatig overboard te kieperen. Want uiteindelijk wil je wel je unieke zelf blijven behouden. Niet alleen wat je blog betreft.

 6. Omdat je een persoonlijker band opbouwt met je lezers

  Door juist ook je persoonlijke levensverhaal te delen met je lezers, bouw je dat onzichtbare draadje naar die buitenwereld toe op. Dat noemt men een band met je lezers. Dat maakt dat je trouwe volgers ook de volgende dag terug surfen naar jouw blog, om te spieken of je wellicht opnieuw iets hebt gepubliceerd. En dat maakt dat jij eigenlijk verslaafd raakt aan je publiek, ook.

 7. Omdat bloggen je kennissenkring vergroot

  Door dat onzichtbare draadje met je lezerskring, bouw je een soort van community op, een netwerk van piepels die je tot je kennissenkring kunt rekenen. Zelfs met die iemand met een verdwaalde WIFI-verbinding in de Sahara, heb jij als blogger een nieuwe kennis veroverd. Het zou helemaal top zijn, als die mensen blijk gaven van hun waardering door je blogpost leuk te vinden of er zelfs een reactie onder achterlaten.

 8. Omdat bloggen je zelfvertrouwen opkrikt

  Alleen al van het onderhoud van je blog, het schrijven, het iedere keer weer met tevreden gevoel terugkijken op alweer een goed gelezen blogpost, maakt dat je je zelfvertrouwen verder kunt uitbouwen. Het leren ervan, en die Kunst in stand houden, zal je een enorme boost geven.

Conclusie

Zo, je hebt vast wel opgemerkt waarom ikzelf zo enthousiast ben en blijf over het begrip bloggen. Heb jij ook nog leuke punten kunnen bedenken qua inzichten waarom bloggen zo geweldig leuk is en blijft? Laat ze dan gerust in de reacties weten. Ik ben benieuwd.

4 gedachten aan “8 Voordelen van het onderhouden van een lifeblog”

 1. Door te bloggen over mijzelf heb ik mijzelf goed leren kennen, doir te bloggen ga ik nadenken. Zo kom ik tot oplossingen of bevestiging dat het goed is.
  Verder alles waar jij het ook voor doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: