Angstmodus

Vanmorgen opende ik mijn mailbox en raakte prompt in een chagrijnige stemming. Mijn oog viel namelijk op de titel van een artikel van De Correspondent: ‘2016 is het 1933 van mijn generatie. Tijd om op te staan.’

Ik kan wel stellen dat niets zo erg vloekt als een vergelijking maken met onze gruwelijke geschiedenis, waarop ik dan weer aarzelde om het artikel te lezen. Maar nu, in het holst van de nacht wil ik absoluut weten wat de schrijver ervan, Rutger Bregman, bezielde om ons in een angstmodus te zetten.

Na wat beweringen te staven, natuurlijk in het licht van de recente catastrofale verkiezingen in de Verenigde Staten, roept hij op tot nieuwe initiatieven. Door nieuwe clubjes op te richten en ik citeer even: ‘die strijden voor ‘duurzaamheid’ (populair woord, these days) en ‘rechtvaardigheid’ (omdat men maar al te vaak zit te springen om nieuwe mensen).’ En dat we een nieuw verhaal van ‘winnaars’ beginnen, omdat deze generatie nu eenmaal niet herinnerd wil worden als in slaap gesuste hipsters die het maar lieten gebeuren.

En toen kwam mijn heel sarcastische en ook best cynische stem eindelijk los.

Pardon? Je presenteert een persoonlijke zienswijze, vergelijkt deze tijd met een apocalyps en spoort de rest van de wereld en passant aan om er wat aan te gaan doen? Moet je je ogen niet uit je kop schamen omdat je een titel als deze durft te introduceren? En durf je werkelijk te stellen dat Mr Donald Trump echt de enige is met een verhaal? Of was je alleen maar blind voor de resterende mensheid?

Ik ben van mening dat we eerst maar eens los moeten komen van het verleden. Het eerst enigszins moeten ‘verwerken’ en dan radicaal loslaten, want geschiedenis leert ons blijkbaar niets. Ik durf zelfs te stellen, dat juist dat vasthouden aan een geschiedenis ons zal wreken. Het zet aan tot angsten, waar we inmiddels wel raad mee zouden moeten weten. Immers.

Pas als we het niet langer nodig vinden om impropere vergelijkingen te maken met onze waardeloze geschiedenis kunnen we stappen maken. Kleine stappen, maar wel een met een bescheiden doch indrukwekkend verhaal…

Geplaatst op Categorieën Pix goes NewsTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

5 gedachten aan “Angstmodus”

  1. Zo onderhand mag het toch wel duidelijk worden dat (social) media de maatschappij in hun greep hebben. En ja, dat is ongezond. Ik kan het artikel in De Correspondent trouwens niet lezen zonder me aan te melden, en ik heb er even geen zin om me wéér ergens te registreren (dat is geen luiheid, ik ben gewoon zuinig op mijn digitale vingerafdruk). Verwijzingen ernaar kan ik dus ook niet één op één inschatten. Maar “het 1933 van mijn generatie” zou ik bepaald niet positief willen noemen want de jaren die op 1933 volgden zijn niet de leukste uit de geschiedenis van de vorige eeuw. Weet je- het verraderlijke aan social media is dat het mensen de indruk geeft dat ze de waarheid in pacht hebben. Maar om kort te sluiten wat ik wil zeggen: geschiedenis is er niet om als voorbeeld te dienen, maar om lering uit te trekken. Geen idee wat de tekst van Sting behelst (heb Gordon Sumner sowieso niet hoog zitten, maar zal er aan proberen te denken morgen de tekst er bij te halen) maar ik houd het zelf graag op mijn vorige zin.

    1. @Joost: Allereerst, dank voor je reactie.

      Ik snap wat je bedoelt met dat geschiedenis er is om lering uit te trekken, dat ben ik gedeeltelijk dus met je eens. Echter, het wil wat zeggen als je juist door die gruwelijke geschiedenisverhalen angstig wordt. Je kunt je immers laten verlammen door angsten. En als dat betekent dat men vervolgens niets meer doet, vanwege geschiedenis en angst, is dat niet een bijster positief toekomstbeeld.

      Ik vind het zo jammer dat het journaille negatieve en ongezonde klanken verspreidt en denkt dat de mensheid dan nog voor actie te porren is. Dat kan ook anders…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: