Geen sorry

Het gebeurt mij ook meer dan eens dat ik anderen vergelijk met een ‘zeekoe’, in gedachten, maar toch maar beter niet in een tekst wat online verschijnt. Ja, wees nou eerlijk! Je kunt wel in dagboekvorm willen schrijven, maar dan zal de lezer altijd ettelijke vraagtekens of beter, uitroeptekens in zijn ogen krijgen.

En natuurlijk kan ik me ook voorstellen dat die eeuwige roem je op sommige momenten bepaald dwars zit. Het lijkt me ook niet altíjd léuk. Mag je toch ook over schrijven? Wat zijn dan die heikele momenten voor een beroemd iemand? Dat werd me nu eens goed duidelijk. En ook dat zo iemand toe is aan vakantie. Dringend.

Waar ik me dan wel aan stoor is zo’n bericht achteraf, dat men ‘schrikt’ van de reacties, maar toch echt geen sorry wil roepen. Nee, aan je schrijfstijl ligt het dan ook niet. Dat moest rauw zijn, immers.

Dat is kul, natuurlijk. Je mag als schrijver best geconfronteerd worden met je verantwoordelijkheid. En wél sorry zeggen als jij je tekst niet goed opschrijft waardoor anderen er aanstoot aan nemen. Zelfs als ik er – persoonlijk – geen oordeel over wil vellen.

Then again:

Niets is gemakkelijker dan zo te schrijven dat geen mens het begrijpt; niets is moeilijker dan belangrijke gedachten zo uit te drukken dat ieder mens ze begrijpt. ~ A. Schopenhauer

Wat schrijvers betreft komen de meeste problemen voor tussen pen en papier. Ik hoop voor Halina, dat men mettertijd beseft dat tijd alle wonden heelt, omdat dit voorval uiteindelijk in de vergetelheid zal raken. Ze zal een volgende keer vast haar tekst een keer herlezen en ook interpreteren wat die ander zou kunnen ervaren bij het lezen. Het zal in ieder geval een stukje ervaring opleveren, omdat het even tegenzat.

Conclusie:

Een groot acteur kan je tot tranen bewegen, maar dat kan een automonteur ook…

4 gedachten aan “Geen sorry”

  1. Ik irriteer me persoonlijk aan de stoet van BN’ers die allemaal maar een column krijgt. Acteren of presenteren is iets anders dan schrijven. Dus zoek iemand die schrijver is voor je wekelijkse column. Dan krijg je ook minder van dit soort gedoe, als met Halina (die ik een tennenkrommend slechte columniste vind).

    Gelukkig zijn er ook uitzonderingen op de regel: Georgina Verbaan. Wat schrijft die meid leuke stukjes. Ik zou direct een columnbundel van haar afschaffen als die er komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: