Relativeringsschotel

Waar was dat nou, dat ik las dat de enige goede manier om een verstoorde relatie tot eten te krijgen is door een dieet te volgen? Dat klopt als een bus. Zet mij drie weken op Sonja Bakker en daarna kan ik overgaan tot het weg schransen van de meest lugubere combinaties eten. Echt, ik eet dan gewoon een stuk worst, gevolgd door slagroomsoesjes, een boterham of drie met pindakaas mét dikke augurk tot aan kwark toe. En ik word er van de weeromstuit niet eens misselijk van. Verbaast me zelf nog het meest. Pas als ik dan mezelf dwing tot relativeren en regelmatig – that is, minstens vier tot vijf keer per week – een gezonde maaltijd te nuttigen, dan pas kan ik enigszins proportioneel gezond denken en gebalanceerd zijn.

Nu is er weer dat gedoe met eieren, terwijl men met dat onverwachte gifgoedje nog niet eens fatsoenlijk zelfmoord kan plegen.

Wat hebben we nog meer gehad? Oh ja, melk, da’s ook zo’n heftig ding. Gelukkig heb ik er al sinds mijn geboorte een bloedhekel aan, en leerde ik pas in redelijk volwassen toestand bijvoorbeeld ook kaas te eten. Maar melk, dat is dus de ene dag heel gezond, en de volgende dag kun je er aan sterven, bij wijze van spreken. Ik word er behoorlijk confuus van, al die boute uitspraken van die gezondheidswetenschappers.

Water drinken is ook zo’n leuk concept. Ik lach me altijd wezenloos om al die mensen die zweren niet zonder dat geijkte flesje water te kunnen. Sommige mensen kun je er dan ook mee uittekenen. In de ene hand een flesje water en in de andere een smartphone, want natuurlijk moet je zoveel mogelijk selfies maken van je gezondheidsmanie. Totdat ik dan lees, wat de regel gewoon altijd bevestigt, een teveel is nooit goed, en dat dat ook voor water geldt. Proest.

In mijn woonplaats – Haarlem – zou je dus een delirium kunnen krijgen door kraanwater te drinken vanwege een verhoogde toevoeging van kalk. Maar geen nood, in de supermarkt kun je ook kraanwater kopen, alleen betaal je je dan scheel aan het kunnen opscheppen over welk merk water je prefereert.

Ik drink nog wel steevast mijn dagelijkse dosis aan cola, hoewel het me niet verbaast dat het me onlangs gelukt is een oude ‘goudkleurige’ armband er roestvrij mee te krijgen. Als cola aldus roesten voorkomt en dat goedje voorgoed verwijdert, leef ik nog lang en gelukkig, denk ik dan maar.

Nu ik weet dat eten en drinken zo gevoelig ligt, kan ik er – net als humor – gewoon om lachen…

9 gedachten aan “Relativeringsschotel”

  1. Ik maak me er helemaal niet druk meer om. Ik zou niet eens weten welke hype er nu weer speelt. Ik ga ervan uit dat als ik het tot de dag van vandaag allemaal in blakende gezondheid overleefd heb,, er vast iets gezonds in mijn eet- en drinkpatroon zit 😉

  2. Een delirium van water het wordt steeds gekker met onze wetenschappers:D Zo las ik pas dat we met koffie onze levensduur verlengen. Dus ik neem nog maar een heerlijk bakkie bij het schrijven van deze reactie.

  3. Ik ga er absoluut mijn cola niet voor laten 😉 Ik weet dat het heel veel suikers bevat, maar het is nog steeds mijn keuze wat ik drink en eet. Ik hou niet vast aan al die dingen die je gezond zouden maken etc. Laat ze maar lullen. Ik doe lekker waar ik mij goed bij voel 😉

  4. Ik eet en drink eigenlijk hele gewone dingen en een cola vind ik vaak ook lekker. Ik trek me niet zo veel aan van alle verhalen over voedsel en drinken.

  5. Haha leuk geschreven en je hebt helemaal gelijk! Ook ik ben op zoek naar wat nou wel goed is, maar wel met mate. Soms word het wel lastig gemaakt zoals met melk en water inderdaad. Ik doe maar ik denk dat goed is en als iedereen dat doet is het altijd goed denk ik zo maar

  6. Hahaha! Zo herkenbaar! Cola is inderdaad goed voor je als je wat verkeerds gegeten hebt ;). Als je naar het buitenland op vakantie gaat en elke dag 1 glas cola drinkt heb je minder snel een voedsel vergiftiging :P.

  7. Doodmoe word ik van die foodporn types. Knabbelend op een blaadje sla dat ze vervolgens wegspoelen met een flesje water of nog erger een spinazie quinoa smoothy, en maar roepen dat ze zich er zo energiek bij voelen. We eten hier gewoon wat we lekker vinden en we eten gevarieerd. De ene dag een oerhollandse stamppot, compleet met draadjesvlees en het kneuterige kuiltje jus. De andere dag een pizza die we wegspoelen met inderdaad een koel glas cola, en absoluut geen light!
    We eten onze eieren met fipronil en koken in water met Gen X. Braden het vlees gewoon in boter en maken een jus van rundvlees (of paardenvlees dat weet je ook maar nooit zeker). Wat onze gastvrouw of -heer ons ook voorzet, wij eten wat de pot schaft. Heb jij de moeite genomen om voor ons te koken, dan nemen wij de moeite het zonder morren op te eten. Kwestie van fatsoen.

  8. haha heel herkenbaar dit! ik heb, na jaren van ellende, alle hypes gewoon aan de kant gemieterd, ben er mee gestopt. Ik eet nu weer met plezier. En ja, soms is dat zeker niet gezond, en daar lig ik niet meer wakker van 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: