Sign of the times: eenzaamheid

Gisteren was ik oprecht blij verrast dat mijn moeder als senior van onze maatschappij een geduchte voorlichting kreeg van de Brandweer. Deze man liet niets aan het toeval over, en controleerde zelfs de verwarmingsketels op koolmonoxide-uitstoot. Dat was gelukkig niet aan de orde, want de ketel had onlangs een beurt gehad.

Hij wist zelfs mij te vertellen dat die iMac heus niet aan hoeft te blijven de ganze nacht, want ook beeldschermen kunnen spontaan vlam vatten. En die droger die ik vaak ’s nachts laat draaien omdat ik me zo erger over de gruwelijke herrie die het ding produceert, da’s eigenlijk een heleboel dom en zeer slecht idee van me. Brandmelders in de gang en in de slaapkamer zijn zo slecht nog niet. Roken in bed is helemaal out of the question. En weet jij, dat jij bij brand thuis je mond dient te bedekken met iets wat je beschermt, want dat inademen van die verrekte rookontwikkeling is vaak al funest. En voorts, weet jij dat je ook in het verste hoekje van je balkon kan vluchten en mag schreeuwen om hulp als de boel in de hens staat?

Nogmaals, ik vind dit soort presentaties bij de mens thuis een positieve ontwikkeling.

Deze man verontschuldigde zich in eerste instantie omdat hij ietwat te laat arriveerde. Hij had echter een gedegen excuus. De ‘cliënt’ die hij daarvoor bezocht had, was erg eenzaam en stortte zijn hele narigheid uit bij hem. Niet dat het deze professional verbaasde, want hij constateerde ietwat droogjes dat ‘eenzaamheid’ onder de burgers, Nederlands grootste vijand is. Ergens is dat het teken aan de wand van onze maatschappij.

Ik wil en móét dan direct actie ondernemen.

Kreeg direct die opwelling. Deze job leek me uitgesproken op mijn lijf geschreven te zijn, dus diende ik direct bij hem een open sollicitatie in. Helaas staat men te dringen voor dit soort functies, en kon hij me al bij voorbaat geen belofte doen. Maar hij zei erbij, dat mocht ik een oplossing kunnen bedenken voor het begrip eenzaamheid dat ik dan direct los mocht gaan.
Sindsdien ga ik in gedachten helemaal op in mogelijke oplossingen.

Ik ben nu heel benieuwd, hoe mijn lezers hun eigen ‘eenzaamheid’ of bij anderen ervaren. En wat jij denkt, wat we als medemens voor elkaar kunnen betekenen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: