Welke blogtools ik fijn en handig vind

Je zal maar eventjes zonder werk komen te zitten. En vervolgens een nieuwe hobby vinden. Op de een of andere manier intrigeerde me dat Internet gigantisch, en webdesign nog veel meer. Ik kan wel stellen dat het een beetje uit de hand is gelopen, sindsdien. Immers, alles wat ik zie, hoor, voel & beleef is een mogelijk onderwerp voor een blogpost, wat wel een goede waarschuwing is ten aanzien van mijn omgeving.

Wat maakt mijn blog nu zo interessant voor mij en misschien ook voor jou?

 1. Mijn werkplek

  Bestaat uit een iMac (op mijn glazen bureau), iPhone (voor overal en bovenal à la toilette) en een iPad Air 2 (voor buitenshuis).

 2. Mijn webstek

  Mijn huidige domeinnaam

  Is uiteindelijk de plek geworden waar je nu bent beland. Ik heb er al wat versleten, qua domeinnaam, maar daar zal ik je maar niet mee vermoeien.

  Mijn huidige CMS

  In eerste instantie gebruikte ik Pivot, en later tot 2009 PivotX, waarna ik nieuwsgierig werd naar dat steeds groter wordende Content Management Systeem (CMS) wat WordPress heet. Ik kon ongegeneerd snuffelen in beide systemen .Het gaf nogal wat problemen om tekstueel alles over te zetten van Pivot naar WordPress. Uiteindelijk lukte het wel via een RSS-tool. De meeste reacties en ook mijn afbeeldingen raakte ik sindsdien kwijt. Mijn motto is dan ook: verkloot zoveel mogelijk, je kunt altijd weer opnieuw beginnen.

  Natuurlijk weet ik ook het een en ander over Blogspot, Tumblr, Movable Type, PivotX, Drupal, Joomla & Magento, want ik ben en blijf hevig geïnteresseerd in dat soort Content Management Systemen.

  Onlangs had ik de behoefte om opnieuw te beginnen en om mijn verwonderingen uit te spreken, welke ook jij misschien mijn betere blogposts vindt. Je moet het me maar vergeven.

  Mijn huidige webhost

  Vanzelfsprekend heb ik al flink wat hosts versleten. Tegenwoordig ben ik vooral blij met mijn huidige webhost: Neostrada.nl te Lelystad. Men is to the point, en er staat overdag – ook op zondagen – een chatfunctie open en men is er ook behulpzaam met vragen die niet direct van toepassing zijn op het technische gedeelte.

 3. Deze vormgeving

  Mijn huidige WP-theme

  Ik raakte stante pede verliefd op deze minimalistische, en toch sprankelende WP-theme, vanwege de like-functie die reeds is ingebouwd. Maar zo zijn de bijvoorbeeld ook meeste WP-themes van de hand van Meks bewonderenswaardig mooi, alsook de support.

  De afbeeldingen die ik gebruik

  Komen meestal van Vectorstock.com, Pixabay images (plugin), of via Unsplash.com.

  Vaak voeg ik in mijn afbeelding toe, waar deze afbeelding vandaan komt. Gelukkig doet de Pixabay Images plugin automatisch het onderschrift toevoegen. Dat is wel zo netjes richting de bron van afkomst. Voor de vermelding in de single blogpost in de afbeelding heb ik wat zitten wroeten in de theme-bestanden, en daarom alleen al een child theme (lees hieronder wat dat inhoudt) aangemaakt, om de bron van de fotograaf te vermelden.

  Mijn favoriete graphic tools

  Zijn voor de Mac: Logoist.app wat een uitstekende vervanger is voor Adobe Photoshop, Affinity Designer als vervanger voor Adobe Illustrator en soms zelfs Lunapic.com voor het mooi transparant maken van een *.jpg afbeelding.

  Verder benut ik de app op mijn iMac: ImageOptim om de grootte van de afbeelding aanzienlijk te verkleinen. Mocht ik dat eventueel ooit eens vergeten, dan heb ik ook een WP-plugin: Imsanity om dat probleem te verhelpen reeds tijdens het uploaden. Bespaart aanzienlijk in laadtijd, maar ook in de bescherming van je servergrootte.

  Mijn favoriete webfont generator

  De laadtijd van je site is belangrijk. Daarom zet ik vaak een font om naar webfont met behulp van een webfont generator en integreer die binnen het theme via de stylesheet of via functions.php van geheid een child theme. (Een child theme is een dochter theme – wat je geheel naar wens kunt aanpassen – van het parent theme, waarvan de laatste alle updates meekrijgt, zodat je site veilig blijft.)

  Natuurlijk kun je ook Google fonts benutten, maar mijn ervaring zegt dat dat soms ten koste gaat van de laadtijd van je site.

 4. Delen via Social Media

  Eigenlijk benut ik maar drie Social Mediatools, te weten Twitter.com, Facebook.com, en de talloze bloggroepen daarin, en Instagram.com.

  Voor wat hoort, ik deel mijn blogposts handmatig en plan eigenlijk nooit iets in. Het is maar hoe mijn pet staat die dag, maar naar het schijnt is ’tha personal approach’ nog altijd het beste, voor mijn gevoel.

 5. SEO + stats

  SEO

  Ten behoeve van SEO, maar ook het delen met de juiste afbeelding gebruik ik natuurlijk Yoast’s SEO plugin. Wat me opvalt, is dat je – als je onder Gebruikers bij Facebook de juiste link neerzet – deze ook wordt vermeld bij je te delen blogpost.
  Mocht dit niet goed gaan, dan is Facebook Debugger de juiste hulp.

  Mijn statistieken

  Ik benut these days de stats van de Jetpack plugin (die te verwaarlozen is), en Newstatpress plugin. En soms spiek ik op mijn Bbclone stats naar welke blogposts het meeste gehoor krijgen.

Tot zover mijn favoriete blogtools. Blijf ook altijd weer geïnteresseerd naar de jouwe, so shoot in de reacties. Volgaarne…

Geplaatst op Categorieën Pix goes TechTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

2 gedachten aan “Welke blogtools ik fijn en handig vind”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: