WordPress: 18 jaar

business coffee composition computer
Photo by Pixabay on Pexels.com

Hoera, deze week viert WordPress een feestje: het leeft alweer zo’n 18 jaar. En allez oeps, dat is korter dan mijn eigen blogcarrière, zeg maar. Ik begon in 2002, als enthousiaste volgeling van o.a. @electricluna.

Maar de eerste blogsoftware die ik destijds benutte was Pivot. En later PivotX van oerNederlandse bodem. En mijn hemel, wat raakte ik gefrustreerd destijds al, over die standaard lay-outs. Zo’n uitstraling wilde ik dus zelf absoluut niet. Dus begon ik aarzelend, maar toch wel fier, aan bestanden te morren. Daar ben ik nooit mee opgehouden, zeg maar. Ook niet in zo’n 2008, toen ik overstapte naar WordPress.

Ook vorige week hield ik me niet in, toen ik onverwachts een fout kreeg in louter mijn Safari browser in specifiek de PageSpeed Insights module van Google Site Kit plugin. Natuurlijk kon ik het niet laten zulks te melden op hun support forum. Echter, met het schaamrood nog op mijn kaken kan ik nu trots melden dat de fout niet dáár lag maar in mijn eigen Safari-configuratie, waar ik gelukkig zelf notabene achter moest komen. En daardoor bleek dat de Site Kit plugin weer draait als een tierelier.

Het mooie daarvan is dat die developers je stimuleren om tot het gaatje te gaan om het probleem ook zelf op te lossen. Iedere keer bedankten ze me opnieuw, voor mijn bevindingen, maar ook vanwege het feit dat ik het meldde.

Zo zie je maar, dat een weinig samenwerking kan leiden tot super mooie oplossingen. Waardoor ik iedere keer opnieuw weer gestimuleerd raak om meldingen te doen, waarvan ik denk dat een oplossing het geheel wel zo zou sieren.

Daar word ik dan super blij van. En enthousiast, maar dat snapte je al.

Enniehoo, bestaat WordPress dus 18 jaar reeds. En hoewel ik somtijds een haat-liefde verhouding koester jegens dit prachtige blogfenomeen, misgun ik hun het succes absoluut niet.

Ik vind als altijd dat het gewroet aan themes, de lay-out dus, te moeilijk wordt gemaakt. Dat werkt niet echt louterend of enthousiasmerend. Ik kan me nog goed herinneren dat Pivot en later PivotX dat beter hadden opgelost door intern een soort van file management systeem in te bouwen.

Nu kan dit natuurlijk met WordPress ook via een te installeren (third-party) plugin, zoals File Manager. En ook intern bestanden hernoemen, zoals afbeeldingen, is nog een dingetje, maar ook daar kan een andere plugin voor worden ingezet. Punt is wel, dat schier oneindige installaties van plugins je site drastisch kunnen vertragen, wat je niet wil. En het advies is dan ook om het maximum te beperken tot 20.

Hoe dan ook, al dat gewroet en gemor, maken wel dat ik steeds meer bijleer (“Ow, zo?!”) en ook dat ik daardoor die onvergeeflijke enthousiasteling blijf op het gebied van bloggen of sites bouwen. Het levert immers ook altijd weer leuke blogposts op, die naar ik hoop trouw worden gelezen.

Geplaatst op Categorieën Pix goes TechTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

4 gedachten aan “WordPress: 18 jaar”

  1. Zeker is het gelezen.

    En je kan er goed mee uit de voeten, getuige de vele sites die je hebt gemaakt en layouts die je zelf hebt gehad langs de tijd. Jij ook een beetje gefeliciteerd 🙂

    1. @Micheline: Joh, ik ga nu blozen hoor. Ja ben het met je eens, dat je nog gruwelijk ouderwets ogende websites dan wel lay-outs tegenkomt op het www. :-p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: