WordPress 5.0 perikelen

Nieuwsgierigheid. Als ik dat toch eens niet tot een van die onmogelijke kwaliteiten van me mocht rekenen, dan was ik nergens. Want ik kan me er nu dan eindelijk toe zetten om die nieuwe editor van WordPress 5.0 te hanteren.

Het eerste wat me opvalt, is dat ik mijn Pixabay button kwijt ben, maar ja die Pixabay plugin roept dan ook dat het nog niet getest is met WP-5.0. Dus zal ik nadien met behulp van de Klassieke Editor de uitgelichte afbeeldingen moeten toevoegen. Of de afbeeldingen apart downloaden, waar ik geen fan van ben. Het punt is dat ik vaak enorme inspiratie haal uit afbeeldingen. En dus direct, nog voordat ik een blogpost schrijf, de uitgelichte afbeeldingen inzet.

Terwijl ik dan type, peins ik dat ik nog even tussendoor het Concept moet opslaan. Laatst was ik een hele tekst kwijt omdat ik stelselmatig weiger een andere editor dan WordPress te benutten. En die verrekte Page builder snapte waarschijnlijk niet het belang van mijn overpeinzingen. Dus tjakka, foetsie, tekst weg. En dan word ik erg boos. En als zelfs blijkt dat die versie niet was opgeslagen, kan ik me wel voor de kop slaan niet tussentijds even een Concept opslaan te hebben gedaan.

Ik vind het design van deze editor superstrak, mag ik wel stellen. Ik was even bang, dat het zou gaan lijken op het WordPress.com visuele aspect, maar dit is aanzienlijk beter. Ik houd wel van dat ruimtelijke gevoel dat het oplevert. Het nodigt mij uit tot verder typen. Terwijl ik wat alinea’s aanpas en ik direct dat resultaat te zien krijg, wat me waanzinnig goed bevalt, krijg ik pas echt zin om door te schrijven.

Nu was ik voorheen vaak tijdens het typen erg beschäftigt met dat HTML-gebeuren, meer nog dan noodzakelijk, want het moest wel kloppen. Waardoor je wezenlijk de focus op je verhaal verliest.

Vooralsnog ben ik erg content, niet alleen met de wijze en supersnelheid waarop deze WordPress-update werd doorgevoerd, maar ook met de chique uitstraling. Ik zag dat het goed was. En jij??
6 gedachten aan “WordPress 5.0 perikelen”

  1. Ik zie nog niet dat het goed was. Niet dat het niet goed zou zijn, maar ik heb Gutenberg er gewoon nog niet op gezet. Ik wacht toch even de bevindingen af. Voor mij lijkt het ook niet echt wezenlijk veel toe te voegen met mijn simpele – wel aangepaste child – thema.

    1. @Mies: Je kunt eerst even de plugin: ‘Klassieke Editor’ aanzetten, en daarna als je eenmaal nieuwsgierig bent, weer deactiveren. Maar ik snap je initiële weerstand, dat had ik ook. 😉

  2. Ik ben volop aan het oefenen met de nieuwe editor, maar alleen op niet al te ingewikkelde websites met weinig plugins. Ook ben ik wel benieuwd wat eea doet als je een stevig theme hebt (misschien wel een betaalde ook). Ook als je met pagebuilders werkt, wat gebeurt er dan? Ik was al ergens een menu kwijt 🙂

    1. @Karin: Inderdaad, slim. Bijv. Avada & Divi hebben hun eigen Page Builders, dan kun je dus niet zonder de ‘Klassieke Editor’ plugin voordat je 5.0 inzet. Heb je het menu weer teruggevonden, trouwens??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: