#WOT, deel 1, 2021: uitstelgedrag

crop woman with glass of wine
Photo by Maria Orlova on Pexels.com

Uitstellen, dat is helemaal mijn ding. Althans, dat was het, tot voor kort. Soms krijg je dan ineens dan dat lesje te leren. Waarmee je geconfronteerd wordt met je eigen tekortkomingen. En dan is de conclusie: stel niets uit.

Want waarom stel ik dan altijd alles uit? Ik lijk te wachten op het juiste moment. Dat moment, dat ik me beter (nóg beter?!) voel. Dat álles in kannen en kruiken is. Ik wacht altijd af, tot er een nog betere tijd komt.

Het #WOT woord van deze week is:

Uitstelgedrag of procrastinatie = het vrijwillig uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt procrastinatie soms ook irrationeel uitstel genoemd. De term ‘procrastinatie’ wordt als vakterm gebruikt.

Maar komt die betere tijd dan ook daadwerkelijk? En wie vertelt je, dat het ‘nu’ niet altijd dé béste tijd is om datgene te doen wat noodzakelijk is?

Voorbeelden te over

Want ja, zélfs een partner zoeken en vinden en kinderen krijgen stelde ik altijd uit. Die dating-scène gaat zo volledig aan mij voorbij. Het moment is nu immers niet goed genoeg. Ik voel me niet helemaal kiplekker, of er speelt iets anders op de achtergrond. Waardoor ik tijd, nóg meer tijd en ruimte nodig heb, om dat te verwerken. Met andere woorden, ik heb veel, heel veel, tijd en ruimte nodig in mijn up.

Er is nog een spreuk:

Be careful what you wish for, lest it come true

Anonymous

En die spreuk zit heel erg diep in mijn karakter verankerd, lijkt wel. Mijn leven lijkt zich dus te balanceren op tijd en ruimte voor mezelf. En indien strikt noodzakelijk voor mijn directe omgeving.

Soms vraag ik me oprecht af, hoe dat uitstelgedrag van mij, me een ander leven had toebedeeld als ik mezelf anders had opgesteld. Richting mezelf, maar ook die ander.

Schrijf je mee?

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Ali een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige #WOT woorden kun je in het archief vinden.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: