#WOT, deel 10: menu

inside the restaurant with pendant lamps and flowers
Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

De vraag: ‘wat eten we, vandaag?’ is aanzienlijk makkelijker voor jezelf te beantwoorden. Naar blijkt, nu ik ook vaak kook voor di mams. Ik houd van pittig. Pepers. Knoflook. En dat maakt mijn keuze ’s morgens voor het menu diezelfde avond altijd weer leuk en best goed te doen.

Maar koken voor een ander, die niet buitengewoon dol is op al dat buitenissige behalve dan de Hollandsche pot, vind ik wat lastiger. Die Hollandsche pot koken gaat me ook niet zo goed af, want ik verveel me tussentijds aanzienlijk. Waardoor ik de aardappels dan te vroeg van de kook trek en afgiet. Of de smaak van de groenten, zoals de Hollandsche pot dat verlangt is nét niet jé dát.

En ik ben iemand van lang tafelen, nadien met de benen op tafel, met een paar stevige koppen koffie met liefst veel likeurtjes en maar slap ouwehoeren. De meeste mensen ruimen al gauw af, en gaan door met hun leven.

Het #WOT woord van deze week is:

Menu = 1) spijskaart, 2) opgave van gerechten, 3) lijst van keuzemogelijkheden op een computer

Wanhopige broodbaktaferelen

Echt, ik doe vaak heel goed mijn best. En ik kan ook veel voorbeelden benoemen, waaruit blijkt dat ikzelf gewoon te eigenwijs ben voor het vak chef de la cuisine. Onlangs schafte ik een broodbakmachine aan, omdat ik het vermoeden heb dat brood van de bakker of uit de supermarkt linea recta uit de vriezer komt, en dus oud is. Ik ben dus enthousiast als altijd begonnen met brood te bakken, maar als ik de handleiding volg van die machine mislukt het jammerlijk. Altijd. Het brood rijst niet, of rijst wel, en zakt vervolgens in als een plumpudding.

Van de week was ik een keertje weer zo eigenwijs, door bruin- en witmeel te mengen en toen lukte het brood gek genoeg wel, maar was de smaak echt hachelijk vies. En ik ben een pietje precies met het afmeten van boter, zout en zelfs gist.

Uiteindelijk blijkt dat de gist op kamertemperatuur moet zijn, terwijl het in de koelkast bewaard dient te worden. Maar dan ben ik weer te ongeduldig, en wil te snel dat brood in de machine hebben, waardoor het brood dan toch niet goed rijst.

Mijn vader had datzelfde euvel ook. Die heeft 26 jaar van zijn leven getracht eenmaal per jaar een kerstbrood te bakken. Die alle niet om te eten waren. Ooit produceerde hij een pudding, die we na het eten uitprobeerden, en zelfs mijn meeëtende vriendinnetje durfde het niet te laten staan. Zo schattig vond ze de wanhoop van mijn vader om een goede kok te worden.

Andere kwaliteiten

Waarschijnlijk liggen mijn kwaliteiten niet in de keuken. Misschien heb ik het wel niet in me om keukenprinses te worden.

Ooit begon ik een kookclubje met een stel vrienden van me. En ik kan met een gerust hart stellen, dat die vrienden altijd een positief puntje probeerden op te merken, na gegeten te hebben van mijn brouwsels. Het enige wat me wel goed afgaat is gevulde tomaat, of gevulde paprika. Of een lekkere pan bami à la moi, dat dan weer wel.

Gelukkig heb ik nog andere kwaliteiten, roept di Mams wel eens vertwijfeld. Het is dan ook niet zo erg, zegt ze.

Schrijf je mee?

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Ali een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden kun je in het archief vinden.

Geplaatst op Categorieën Pix' WOTTags

Auteur: Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: